Tarta z jajkiem, kiełbasą i serkiem
Tarta idealnie nadaje się jako przystawka do żurku lub barszczu białego. Podając ją na wielkanocnym stole, możecie miło zaskoczyć swoich bliskich. Prosta i naprawdę bardzo smaczna.
Diana Kowalczyk
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (dokładna ilość zależy od wielkości naszej blaszki do pieczenia)
- mała laska kiełbasy swojskiej
- mała laska kiełbasy białej
- 3 jajka rozmiar M
- łyżka naturalnego serka do smarowania kanapek
- gałązka świeżego rozmarynu
Przepis
Ciastem wykładamy formę do pieczenia tarty (o wymiarach 12x35 cm). Obie kiełbasy kroimy w plasterki i układamy na cieście na przemian, tak aby lekko nachodziły na siebie.
Przepis
Na wierzch delikatnie wbijamy jajka (jeśli używamy większej formy, użyjmy więcej jajek). Serek mieszamy z posiekanym świeżym rozmarynem i nakładamy go w kilku miejscach. Całość pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Jeśli lubicie płynne żółtko, to wystarczy wbić jajka po 10 minutach pieczenia, ale należy pamiętać, aby wtedy tartę podać od razu.
Zobacz także: cytrynowa babka z niespodzianką
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl