Tarta z jajkiem, kiełbasą i serkiem

Tarta idealnie nadaje się jako przystawka do żurku lub barszczu białego. Podając ją na wielkanocnym stole, możecie miło zaskoczyć swoich bliskich. Prosta i naprawdę bardzo smaczna.

Tarta z jajkiem, kiełbasą i serkiemTarta z jajkiem, kiełbasą i serkiem
Diana Kowalczyk

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (dokładna ilość zależy od wielkości naszej blaszki do pieczenia)
  • mała laska kiełbasy swojskiej
  • mała laska kiełbasy białej
  • 3 jajka rozmiar M
  • łyżka naturalnego serka do smarowania kanapek
  • gałązka świeżego rozmarynu

Przepis

Ciastem wykładamy formę do pieczenia tarty (o wymiarach 12x35 cm). Obie kiełbasy kroimy w plasterki i układamy na cieście na przemian, tak aby lekko nachodziły na siebie.

Przepis

Na wierzch delikatnie wbijamy jajka (jeśli używamy większej formy, użyjmy więcej jajek). Serek mieszamy z posiekanym świeżym rozmarynem i nakładamy go w kilku miejscach. Całość pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Jeśli lubicie płynne żółtko, to wystarczy wbić jajka po 10 minutach pieczenia, ale należy pamiętać, aby wtedy tartę podać od razu.
Zobacz także: cytrynowa babka z niespodzianką

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇