Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Tym razem proponujemy jajka z tuńczykiem i ogórkami konserwowymi. W takiej wersji smakują naprawdę bajecznie. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowymJajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 jaj
  • 120 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 średnie domowe ogórki konserwowe
  • 1 ćwiartka domowej papryki marynowanej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przepis

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Ogórki bardzo drobno posiekać. Paprykę również posiekać. Jajka obrać, przekroić na połówki i wyjąc do miseczki żółtka. Rozgnieść je za pomocą widelca. Do żółtek dodać 2/3 posiekanych ogórków, rybę, majonez, cebulkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przepis

Białka napełniać powstałym farszem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu nałożyć go łyżeczką. Faszerowane jajka ułożyć na półmisku i posypać pozostałymi ogórkami oraz papryką. Serwować schłodzone.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się