Wielkanoc

Wielkanoc to czas, w którym na naszych stołach robi się bardzo kolorowo. Przygotowujemy tradycyjne pisanki, pieczemy dwukolorowa babkę marmurkową oraz częstujemy gości przystrojonym mazurkiem.Wielkanoc w Polsce jest bardzo barwna i kolorowa. Wielki tydzień obchodzimy na wiosnę, gdy wszystko zaczyna budzić się do życia. Drzewa stają się zielone, dzień robi się coraz dłuższy, a za oknem coraz rzadziej pojawiają się szare chmury. Dodatkowo kolorowo jest na naszych stołach.

W Wielką Sobotę zwykłe jajka stają się barwnymi pisankami, na stole pojawia się babka marmurkowa oraz udekorowany mazurek. W tradycyjnym koszyczku widzimy kawałek szynki, chrzan oraz sól i pieprz. Nie może zabraknąć też baranka zrobionego z cukru oraz pieczywa. Całość dopełnia unoszący się w powietrzu zapach bukszpanu.

Wielkanoc – tradycyjne daniaNa Wielkanoc w każdym polskim domu musi pojawić się tradycyjny żurek. Powinien być kwaśny, zrobiony na wędzonym mięsie oraz doprawiony ostrym chrzanem. Taką zupę podaje się najczęściej z białą kiełbasą lub jajkiem. Niektórzy uwielbiają także przegryzać żurek świeżym chlebem.

Białą kiełbasę wrzucamy do zupy, ale często podajemy ją również w formie osobnego dania. Biała kiełbasa może być gotowana, smażona z cebulką lub pieczona. Niektórzy wykorzystują także staropolskie przepisy na białą kiełbasę w piwie. Smak takiej potrawy jest bardzo aromatyczny.

Symbolem świat wielkanocnych są oczywiście jajka. Najpierw jajkiem się dzielimy, składając sobie nawzajem życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i jemy jajka pod różnymi postaciami. Niektórzy lubią jeść tradycyjne jajka z majonezem, inni wolą te z dodatkiem ostrego chrzanu. Często decydujemy się także na zrobienie jajek faszerowanych.

Wielkanoc – wypiekiŚwięta Wielkanocne są nie tylko kolorowe, ale także bardzo słodkie. Każdy z nas uwielbia jeść tradycyjną babkę. Może być pisakowa, marmurkowa lub cytrynowa. Niektórzy sięgają tez po nowoczesne przepisy i wypiekają puszyste babki majonezowe, jogurtowe czy marchewkowe.

Na wielkanocnym stole muszą pojawić się także kolorowe i bardzo słodkie mazurki. Najczęściej robimy je z dodatkiem kajmaku, marmolady, powideł czy różnego rodzaju mas. Wierzch wypieku jest zazwyczaj polukrowany lub posypany orzechami i owocami kandyzowanymi.

Ile mogą stać ugotowane jajka? Szkoda wyrzucać je do kosza

Ile mogą stać ugotowane jajka? Szkoda wyrzucać je do kosza

Marcin Michałowski Marcin Michałowski
Nie przepłacaj. Tu majonez kupisz za grosze – porównaliśmy ceny

Nie przepłacaj. Tu majonez kupisz za grosze – porównaliśmy ceny

Marcin Michałowski Marcin Michałowski