Ciasto filo - co warto o nim wiedzieć
Warstwowe ciasto
Filo należy do najpopularniejszych produktów stosowanych w kuchni greckiej, tureckiej, bałkańskiej czy bliskowschodniej. Świetnie nadaje się do przyrządzania zarówno potraw słodkich, jak i przysmaków wytrawnych.
W języku greckim jego nazwa oznacza "liść", który płaty ciasta rzeczywiście przypominają, ponieważ są bardzo cienkie, wręcz przezroczyste. Filo należy do najpopularniejszych produktów stosowanych w kuchni greckiej, tureckiej, bałkańskiej czy bliskowschodniej. Świetnie nadaje się do przyrządzania zarówno potraw słodkich, jak i przysmaków wytrawnych.
Choć Grecy lubią przypisywać sobie autorstwo wielu kulinarnych wynalazków, nawet oni przyznają, że receptura ciasta filo przywędrowała do nich z Persji. Jednak nie ulega wątpliwości, ze to dopiero w ojczyźnie Sokratesa w pełni wykorzystano potencjał placków zagniatanych z mąki, wody i oliwy, wzbogaconych szczyptą soli.