Trwa ładowanie...
dgig7w0
17-04-2015 06:48

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przepis
5.0
(7 głosów)
Oceń:
dgig7w0
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • mięso (szynka, kiełbasa, mięso z rosołu lub pasztet)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 200 g brokułów
  • dodatki (wykorzystano garść czarnych oliwek i suszonych pomidorów)
  • łatwo topiący się ser (mozzarella lub cheddar)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku.
Przepis

Bywa, że po dużej imprezie rodzinnej zostają nam różne produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Ciekawym i szybkim sposobem na wykorzystanie przysmaków, które zostały nam w lodówce są pizzerinki z ciasta francuskiego. Takie lekkie danie z dodatkiem warzyw jest też miłym odpoczynkiem dla żołądka. Pamiętajmy, że gotowe pizzerinki należy wkładać do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia.

Zależnie od tego co pozostanie nam w lodówce po imprezie trzeba odpowiednio podejść do przygotowania półproduktów do pizzerinek. Na przykład mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy. Jeśli mamy nadmiar jakiejś wędliny kroimy ją po prostu na małe kawałki. Siekamy drobno cebulę i szklimy na głębokiej patelni, po czym dodajemy przygotowane mięso.

Jeśli używamy mięsa z rosołu musimy dodać więcej tłuszczu - inaczej mięso będzie suche. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką według uznania i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Zmrożonego brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Wyjmujemy za pomocą cedzaka i odkładamy na bok.

Do miseczki nakładamy przecier pomidorowy. Dodajemy wodę, oregano, pieprz i mieszamy.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 6 kawałków za pomocą ostrego noża. Każdy z kawałków układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy sosem z przecieru, dodajemy mięso, brokuły i pozostałe dodatki.

Wszystkie pizzerinki posypujemy startym serem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno być lekko brązowe.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgig7w0
dgig7w0
dgig7w0
Więcej tematów
dgig7w0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj