Trwa ładowanie...
drneafc
17-04-2015 06:48

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przepis
4.4
(7 głosów)
Oceń:
drneafc
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • mięso (szynka, kiełbasa, mięso z rosołu lub pasztet)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • 200 g brokułów
  • dodatki (wykorzystano garść czarnych oliwek i suszonych pomidorów)
  • łatwo topiący się ser (mozzarella lub cheddar)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku.
Przepis

Bywa, że po dużej imprezie rodzinnej zostają nam różne produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Ciekawym i szybkim sposobem na wykorzystanie przysmaków, które zostały nam w lodówce są pizzerinki z ciasta francuskiego. Takie lekkie danie z dodatkiem warzyw jest też miłym odpoczynkiem dla żołądka. Pamiętajmy, że gotowe pizzerinki należy wkładać do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia.

Zależnie od tego co pozostanie nam w lodówce po imprezie trzeba odpowiednio podejść do przygotowania półproduktów do pizzerinek. Na przykład mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy. Jeśli mamy nadmiar jakiejś wędliny kroimy ją po prostu na małe kawałki. Siekamy drobno cebulę i szklimy na głębokiej patelni, po czym dodajemy przygotowane mięso.

Jeśli używamy mięsa z rosołu musimy dodać więcej tłuszczu - inaczej mięso będzie suche. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką według uznania i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Zmrożonego brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Wyjmujemy za pomocą cedzaka i odkładamy na bok.

Do miseczki nakładamy przecier pomidorowy. Dodajemy wodę, oregano, pieprz i mieszamy.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 6 kawałków za pomocą ostrego noża. Każdy z kawałków układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy sosem z przecieru, dodajemy mięso, brokuły i pozostałe dodatki.

Wszystkie pizzerinki posypujemy startym serem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno być lekko brązowe.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc