Ciasta wielkanocne. Tradycyjne świąteczne wypieki

Wielkanocne ciasta to przede wszystkim majestatyczne baby, babki i babeczki, klasyczne i te mniej klasyczne serniki oraz oczywiście bardzo słodkie mazurki na kruchym cieście. Kochamy je i chętnie pieczemy, bo choć tradycyjne, to w rzeczywistości mają wiele odsłon. Sprawdźcie nasze propozycje słodkich wypieków na wielkanocny stół

Ciasta wielkanocne na stoleCiasta wielkanocne są ozdobą świątecznego stołu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Ciasta wielkanocne – serniki

Nowojorski, wiedeński, z rosą, z brzoskwiniami, na kruchym spodzie czy na biszkopcie? Możliwości jest wiele, a przepisów na sernik chyba tyle, ile fanów tego ciasta. Pyszne, puszyste, kremowe wnętrze ukryte pod warstwą czekolady, a może pianka z rosą i brzoskwinie na wierzch? Wybierzcie swój ulubiony – na wielkanocnym stole sernika nie może zabraknąć.

Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi

Ciasta wielkanocne – mazurki

Ciasta wyjątkowo dekoracyjne, bardzo słodkie i przygotowywane tylko w okresie wielkanocnym. Najczęściej wykonuje się je na kruchym spodzie ze słodkim kajmakiem i dodatkami w postaci orzechów. Każdy łasuch z utęsknieniem wypatruje świąt, by móc spróbować tych łakoci. Nic dziwnego – mazurek to ciasto, które zdecydowanie przyciąga wzrok.

Ciasta wielkanocne – babki

Polska babką stoi – to wyjątkowe, charakterystyczne z powodu swej formy ciasto może być drożdżowe lub biszkoptowe, ale też z dodatkiem sera, jogurtu, na oleju czy nawet z majonezem. Choć na tle kolorowych mazurków i dostojnych serników może wydawać się skromna, to bez babki nie ma świąt wielkanocnych.

Ciasta wielkanocne – babeczki i ciasteczka

Ozdoba świątecznego koszyczka lub stroik na stół. Na pewno przypadną do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły z chęcią chwyci w dłoń słodką muffinkę czy chrupiącego, lukrowanego zajączka.

Ciasta wielkanocne – pascha

Słodka potrawa wielkanocna, jadana zwłaszcza w południowej Rosji i na Ukrainie, gdzie nosi nazwę „paska”. Przygotowywana z twarogu lub mleka, śmietany i masła z dodatkiem słodkich bakalii. Może być miłą odmianą wśród tradycyjnych serników i mazurków.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać