Trwa ładowanie...

Ciasta wielkanocne. Tradycyjne świąteczne wypieki

Wielkanocne ciasta to przede wszystkim majestatyczne baby, babki i babeczki, klasyczne i te mniej klasyczne serniki oraz oczywiście bardzo słodkie mazurki na kruchym cieście. Kochamy je i chętnie pieczemy, bo choć tradycyjne, to w rzeczywistości mają wiele odsłon. Sprawdźcie nasze propozycje słodkich wypieków na wielkanocny stół

Ciasta wielkanocne są ozdobą świątecznego stołuCiasta wielkanocne są ozdobą świątecznego stołuŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Ciasta wielkanocne – serniki

Nowojorski, wiedeński, z rosą, z brzoskwiniami, na kruchym spodzie czy na biszkopcie? Możliwości jest wiele, a przepisów na sernik chyba tyle, ile fanów tego ciasta. Pyszne, puszyste, kremowe wnętrze ukryte pod warstwą czekolady, a może pianka z rosą i brzoskwinie na wierzch? Wybierzcie swój ulubiony – na wielkanocnym stole sernika nie może zabraknąć.

Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi

d4detro

Ciasta wielkanocne – mazurki

Ciasta wyjątkowo dekoracyjne, bardzo słodkie i przygotowywane tylko w okresie wielkanocnym. Najczęściej wykonuje się je na kruchym spodzie ze słodkim kajmakiem i dodatkami w postaci orzechów. Każdy łasuch z utęsknieniem wypatruje świąt, by móc spróbować tych łakoci. Nic dziwnego – mazurek to ciasto, które zdecydowanie przyciąga wzrok.

d4detro

Ciasta wielkanocne – babki

Polska babką stoi – to wyjątkowe, charakterystyczne z powodu swej formy ciasto może być drożdżowe lub biszkoptowe, ale też z dodatkiem sera, jogurtu, na oleju czy nawet z majonezem. Choć na tle kolorowych mazurków i dostojnych serników może wydawać się skromna, to bez babki nie ma świąt wielkanocnych.

d4detro

Ciasta wielkanocne – babeczki i ciasteczka

Ozdoba świątecznego koszyczka lub stroik na stół. Na pewno przypadną do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły z chęcią chwyci w dłoń słodką muffinkę czy chrupiącego, lukrowanego zajączka.

d4detro
d4detro

Ciasta wielkanocne – pascha

Słodka potrawa wielkanocna, jadana zwłaszcza w południowej Rosji i na Ukrainie, gdzie nosi nazwę „paska”. Przygotowywana z twarogu lub mleka, śmietany i masła z dodatkiem słodkich bakalii. Może być miłą odmianą wśród tradycyjnych serników i mazurków.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj