Ciasta wielkanocne. Tradycyjne świąteczne wypieki
Wielkanocne ciasta to przede wszystkim majestatyczne baby, babki i babeczki, klasyczne i te mniej klasyczne serniki oraz oczywiście bardzo słodkie mazurki na kruchym cieście. Kochamy je i chętnie pieczemy, bo choć tradycyjne, to w rzeczywistości mają wiele odsłon. Sprawdźcie nasze propozycje słodkich wypieków na wielkanocny stół
Ciasta wielkanocne – serniki
Nowojorski, wiedeński, z rosą, z brzoskwiniami, na kruchym spodzie czy na biszkopcie? Możliwości jest wiele, a przepisów na sernik chyba tyle, ile fanów tego ciasta. Pyszne, puszyste, kremowe wnętrze ukryte pod warstwą czekolady, a może pianka z rosą i brzoskwinie na wierzch? Wybierzcie swój ulubiony – na wielkanocnym stole sernika nie może zabraknąć.
Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi
Ciasta wielkanocne – mazurki
Ciasta wyjątkowo dekoracyjne, bardzo słodkie i przygotowywane tylko w okresie wielkanocnym. Najczęściej wykonuje się je na kruchym spodzie ze słodkim kajmakiem i dodatkami w postaci orzechów. Każdy łasuch z utęsknieniem wypatruje świąt, by móc spróbować tych łakoci. Nic dziwnego – mazurek to ciasto, które zdecydowanie przyciąga wzrok.
Ciasta wielkanocne – babki
Polska babką stoi – to wyjątkowe, charakterystyczne z powodu swej formy ciasto może być drożdżowe lub biszkoptowe, ale też z dodatkiem sera, jogurtu, na oleju czy nawet z majonezem. Choć na tle kolorowych mazurków i dostojnych serników może wydawać się skromna, to bez babki nie ma świąt wielkanocnych.
Ciasta wielkanocne – babeczki i ciasteczka
Ozdoba świątecznego koszyczka lub stroik na stół. Na pewno przypadną do gustu dzieciakom, ale niejeden dorosły z chęcią chwyci w dłoń słodką muffinkę czy chrupiącego, lukrowanego zajączka.
Ciasta wielkanocne – pascha
Słodka potrawa wielkanocna, jadana zwłaszcza w południowej Rosji i na Ukrainie, gdzie nosi nazwę „paska”. Przygotowywana z twarogu lub mleka, śmietany i masła z dodatkiem słodkich bakalii. Może być miłą odmianą wśród tradycyjnych serników i mazurków.