Trwa ładowanie...
d2f6lve
20-03-2020 10:47

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

Przepis

Wielkanocny mazurek otwiera przed nami mnóstwo kulinarnych możliwości. Monika proponuje mazurki z masą czekoladową i z kremem karmelowym. Wypróbujecie? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d2f6lve
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Ciasto (na dwa mazurki o wymiarach ok. 35 cm na 11 cm):

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru
  • 2 średnie jaja
  • 1 żółtko

Nadzienie z bakaliami:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62 proc zawartości kakao
  • 30 g masła (1 duża łyżka)
  • orzechy laskowe
  • suszone daktyle
  • suszone morele

Nadzienie karmelowe:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g czekolady karmelowej
  • 60 g kremu karmelowego
  • posypka cukrowa kolorowa
Przepis

Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Pieczemy w 220 st. C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.

Jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.

Mazurek czekoladowo bakaliowy: morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.

Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.

Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Mazurek karmelowy: masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj