Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

Wielkanocny mazurek otwiera przed nami mnóstwo kulinarnych możliwości. Monika proponuje mazurki z masą czekoladową i z kremem karmelowym. Wypróbujecie? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowyMazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy
Monika Lemko

Ciasto (na dwa mazurki o wymiarach ok. 35 cm na 11 cm):

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru
  • 2 średnie jaja
  • 1 żółtko

Nadzienie z bakaliami:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62 proc zawartości kakao
  • 30 g masła (1 duża łyżka)
  • orzechy laskowe
  • suszone daktyle
  • suszone morele

Nadzienie karmelowe:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g czekolady karmelowej
  • 60 g kremu karmelowego
  • posypka cukrowa kolorowa

Przepis

Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Przepis

Pieczemy w 220 st. C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.

Przepis

Jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.

Przepis

Mazurek czekoladowo bakaliowy: morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.

Przepis

Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.

Przepis

Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Przepis

Mazurek karmelowy: masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟