Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy
Wielkanocny mazurek otwiera przed nami mnóstwo kulinarnych możliwości. Monika proponuje mazurki z masą czekoladową i z kremem karmelowym. Wypróbujecie? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto (na dwa mazurki o wymiarach ok. 35 cm na 11 cm):
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g margaryny do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru
- 2 średnie jaja
- 1 żółtko
Nadzienie z bakaliami:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 150 g gorzkiej czekolady, min 62 proc zawartości kakao
- 30 g masła (1 duża łyżka)
- orzechy laskowe
- suszone daktyle
- suszone morele
Nadzienie karmelowe:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 150 g czekolady karmelowej
- 60 g kremu karmelowego
- posypka cukrowa kolorowa
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.
Pieczemy w 220 st. C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.
Jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.
Mazurek czekoladowo bakaliowy: morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.
Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.
Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek karmelowy: masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze