Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

Wielkanocny mazurek otwiera przed nami mnóstwo kulinarnych możliwości. Monika proponuje mazurki z masą czekoladową i z kremem karmelowym. Wypróbujecie? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowyMazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy
Monika Lemko

Ciasto (na dwa mazurki o wymiarach ok. 35 cm na 11 cm):

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru
  • 2 średnie jaja
  • 1 żółtko

Nadzienie z bakaliami:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62 proc zawartości kakao
  • 30 g masła (1 duża łyżka)
  • orzechy laskowe
  • suszone daktyle
  • suszone morele

Nadzienie karmelowe:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g czekolady karmelowej
  • 60 g kremu karmelowego
  • posypka cukrowa kolorowa

Przepis

Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Przepis

Pieczemy w 220 st. C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.

Przepis

Jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.

Przepis

Mazurek czekoladowo bakaliowy: morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.

Przepis

Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.

Przepis

Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Przepis

Mazurek karmelowy: masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne