Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

Wielkanocny mazurek otwiera przed nami mnóstwo kulinarnych możliwości. Monika proponuje mazurki z masą czekoladową i z kremem karmelowym. Wypróbujecie? Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowyMazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy
Monika Lemko

Ciasto (na dwa mazurki o wymiarach ok. 35 cm na 11 cm):

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru
  • 2 średnie jaja
  • 1 żółtko

Nadzienie z bakaliami:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62 proc zawartości kakao
  • 30 g masła (1 duża łyżka)
  • orzechy laskowe
  • suszone daktyle
  • suszone morele

Nadzienie karmelowe:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 150 g czekolady karmelowej
  • 60 g kremu karmelowego
  • posypka cukrowa kolorowa

Przepis

Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Przepis

Pieczemy w 220 st. C ok. 15 min. Delikatnie wyjmujemy z formy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać.

Przepis

Jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.

Przepis

Mazurek czekoladowo bakaliowy: morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy.

Przepis

Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy.

Przepis

Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Przepis

Mazurek karmelowy: masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego.
Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu