Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne

Nie każdy grzyb nadaje się do suszenia – niektóre po prostu tracą smak, aromat albo stają się wręcz niejadalne. Jeśli zastanawiasz się, jakie grzyby nie nadają się do suszenia, warto poznać kilka podstawowych zasad, które uchronią cię przed kulinarnym rozczarowaniem. Podpowiadamy, których okazów lepiej nie wkładać do suszarki, nawet jeśli właśnie wróciłeś z pełnym koszykiem.

Jakie grzyby nie nadają się do suszenia?Jakie grzyby nie nadają się do suszenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jiri HERA
Aleksandra Szymczycha

Sezon na grzyby rozkręca się na całego, a suszarka chodzi w wielu domach na pełnych obrotach. Suszenie to świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu na dłużej, ale nie każdy okaz nadaje się do tej metody. Niektóre grzyby po wysuszeniu tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne. Warto więc wiedzieć, jakie grzyby nie nadają się do suszenia i dlaczego lepiej zrezygnować z ich konserwowania w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Maślaki – klasyczny przykład tego, jakie grzyby nie nadają się do suszenia

Choć uwielbiane za miękkość i maślany aromat, maślaki nie są dobrym wyborem do suszenia. Ich śluzowata skórka sprawia, że nawet po dokładnym oczyszczeniu mogą szybko pleśnieć lub źle pachnieć po wysuszeniu. Dodatkowo stają się twarde i niesmaczne. Zamiast wkładać je do suszarki, warto je zamarynować lub podsmażyć i zamrozić.

Gołąbki – wyglądają dobrze, ale smakują źle po wysuszeniu

Gołąbki to grzyby, które często trafiają do koszyka początkujących grzybiarzy. Mimo atrakcyjnego wyglądu, po wysuszeniu stają się kruche, gorzkie i niesmaczne. Nie nadają się ani do sosów, ani do zup. To grzyby typowo do spożycia na świeżo – najlepiej smażone z cebulką lub ugotowane.

Jakie grzyby nie nadają się do suszenia? Czubajki i pieczarki

Choć pieczarki czy czubajki (jak kania) są pyszne w kuchni, ich suszona wersja traci wszystko, co w nich najlepsze – delikatny aromat i konsystencję. Wysuszone stają się gumowate lub pylące i nieprzyjemne w ustach. Lepiej przygotować z nich coś na świeżo lub ewentualnie zamrozić po obróbce termicznej.

Zbieraj z głową – susz tylko to, co ma sens

Do suszenia najlepiej nadają się grzyby mięsiste i intensywne w smaku: borowiki, podgrzybki, koźlarze czy kurki. Są nie tylko aromatyczne po wysuszeniu, ale też łatwo się przechowują. Pamiętaj, by zawsze dobrze oczyścić grzyby i sprawdzić, czy nie są robaczywe. A jeśli masz wątpliwości, jakie grzyby nie nadają się do suszenia – postaw na świeże dania lub przetwory.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby