Wielkanocne muffinki. Puszyste i miękkie babeczki z rodzynkami w prostym przepisie
Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, mamy dla was kolejny przepis. Małe babeczki, które możemy przygotować razem z dziećmi do wielkanocnego koszyczka. Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda. Wszystkie składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .
- W misce połączyć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko i olej.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do drugiej miski, dodać płatki, wiórki kokosowe. Wlać zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
- Na przygotowaną wysmarowaną formę (ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże muffinki) nałożyć ciasto.
- Piec przez ok. 15-20 min. w piekarniku ustawionym na 180 stopni (dwie grzałki i termoobieg), ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia muffinek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl