Trwa ładowanie...
d3wsrw9

Wielkanocne muffinki. Puszyste i miękkie babeczki z rodzynkami w prostym przepisie

Przepis

Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, mamy dla was kolejny przepis. Małe babeczki, które możemy przygotować razem z dziećmi do wielkanocnego koszyczka. Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda. Wszystkie składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.

3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Wielkanocne muffinki. Puszyste i miękkie babeczki z rodzynkami w prostym przepisie
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki otrąb owsianych (można też dodać w jakiejś części otręby pszenne)
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100 g rodzynek
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Przepis
  • Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .
  • W misce połączyć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko i olej.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do drugiej miski, dodać płatki, wiórki kokosowe. Wlać zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
  • Na przygotowaną wysmarowaną formę (ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże muffinki) nałożyć ciasto.
  • Piec przez ok. 15-20 min. w piekarniku ustawionym na 180 stopni (dwie grzałki i termoobieg), ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia muffinek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocne muffinki. Puszyste i miękkie babeczki z rodzynkami w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3wsrw9

Podziel się opinią

Share
d3wsrw9
d3wsrw9
d3wsrw9
d3wsrw9
Więcej tematów
d3wsrw9