Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek

To nie są jajka, to przepyszne wielkanocne ciasteczka. Dwie warstwy krucho-migdałowych ciastek przełożone pomarańczowym budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione pomarańczową galaretką. Pycha! Przepis z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajekWielkanocne ciasteczka w kształcie jajek
Joanna Byczkiewicz

Składniki na 15 podwójnych ciastek:

  • 150 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów (jeśli ich nie masz, dodaj 50 g mąki, ciasto kruche też wyjdzie!)
  • 1 zimne jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Budyń:

  • 1/2 budyniu śmietankowego lub 20 g skrobi ziemniaczanej + łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka

Galaretka:

  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • (opcjonalnie) łyżka cukru, jeśli sok jest bardzo kwaśny

Składniki

Do podania: 100 g białej czekolady

Przepis

Wszystkie składniki szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok. 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką - ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.

Przepis

Połącz mleko i sok. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.

Przepis

Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.

Przepis

Łączymy. Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj a,ż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości