Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek
To nie są jajka, to przepyszne wielkanocne ciasteczka. Dwie warstwy krucho-migdałowych ciastek przełożone pomarańczowym budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione pomarańczową galaretką. Pycha! Przepis z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na 15 podwójnych ciastek:
Budyń:
- 1/2 budyniu śmietankowego lub 20 g skrobi ziemniaczanej + łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka
Galaretka:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- (opcjonalnie) łyżka cukru, jeśli sok jest bardzo kwaśny
Składniki
Do podania: 100 g białej czekolady
Przepis
Wszystkie składniki szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok. 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką - ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.
Przepis
Połącz mleko i sok. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.
Przepis
Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.
Przepis
Łączymy. Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj a,ż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.