Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Sery od lat cieszą się dużą popularnością w polskich lodówkach. Jak w przypadku wielu produktów, jedne wypadają lepiej, inne gorzej. Jeśli zależy ci na wartościowym wyborze, warto sięgnąć po ten, który poleca dietetyczka.
Anna Reguła, dietetyczka kliniczna znana z popularnego profilu @niekoniecznie_dietetycznie, zwróciła ostatnio uwagę na produkt, który może pozytywnie zaskoczyć osoby na diecie redukcyjnej. Zdradziła, że ricotta sprawdzi się w codziennym, zbilansowanym menu dzięki prostemu składowi i wysokiej zawartości białka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Czysty skład ricotty
Ricotta to produkt, który wyróżnia się wyjątkowo krótką etykietą: zawiera jedynie serwatkę z mleka, śmietankę, sól i kwas cytrynowy. Bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników – co, jak podkreśla dietetyczka, nie jest standardem w przypadku sklepowych serów. Niestety, w ich składzie często można znaleźć niechciane niespodzianki, które sprawiają, że ser wyraźnie traci na wartości odżywczej i staje się o wiele gorszym wyborem.
Ricotta na redukcji
Dietetyczka przypomina, że dieta redukcyjna nie musi oznaczać jedzenia wyłącznie twarogu i sałaty. Wręcz przeciwnie – im bardziej urozmaicone posiłki, tym lepsze efekty i mniejsze ryzyko podjadania. Ricotta jest niskokaloryczna, w 100 gramach ma jedynie 148 kalorii i 7 g białka, co wspomaga uczucie sytości i wspiera metabolizm. Dzięki delikatnej konsystencji i neutralnemu smakowi, może być wykorzystana na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się do kanapek, farszu do naleśników lub sakiewek, ale również do deserów. To dobra alternatywa dla serków topionych czy przetworzonych produktów mlecznych, które często mają więcej kalorii i więcej tłuszczu w składzie.
Przepis na sakiewki z ricotta i szpinakiem
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego,
- 300 g świeżego szpinaku,
- 250 g sera ricotta,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 ml oliwy,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek, posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż warzywa.
- Szpinak umyj, osusz i dodaj na patelnie.
- Posól i duś pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
- Ostudź i odciśnij z nadmiaru płynu, wymieszaj z ricottą i dopraw szczyptą pieprzu.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty.
- Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu, zlep rogi u góry i zamknij brzegi.
- Posmaruj sakiewki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz 15–20 minut w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku, aż będą złociste.