Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja

Sery od lat cieszą się dużą popularnością w polskich lodówkach. Jak w przypadku wielu produktów, jedne wypadają lepiej, inne gorzej. Jeśli zależy ci na wartościowym wyborze, warto sięgnąć po ten, który poleca dietetyczka.

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanieDietetyczka poleca ten ser na odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anna Reguła, dietetyczka kliniczna znana z popularnego profilu @niekoniecznie_dietetycznie, zwróciła ostatnio uwagę na produkt, który może pozytywnie zaskoczyć osoby na diecie redukcyjnej. Zdradziła, że ricotta sprawdzi się w codziennym, zbilansowanym menu dzięki prostemu składowi i wysokiej zawartości białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Czysty skład ricotty

Ricotta to produkt, który wyróżnia się wyjątkowo krótką etykietą: zawiera jedynie serwatkę z mleka, śmietankę, sól i kwas cytrynowy. Bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników – co, jak podkreśla dietetyczka, nie jest standardem w przypadku sklepowych serów. Niestety, w ich składzie często można znaleźć niechciane niespodzianki, które sprawiają, że ser wyraźnie traci na wartości odżywczej i staje się o wiele gorszym wyborem.

Ricotta na redukcji

Dietetyczka przypomina, że dieta redukcyjna nie musi oznaczać jedzenia wyłącznie twarogu i sałaty. Wręcz przeciwnie – im bardziej urozmaicone posiłki, tym lepsze efekty i mniejsze ryzyko podjadania. Ricotta jest niskokaloryczna, w 100 gramach ma jedynie 148 kalorii i 7 g białka, co wspomaga uczucie sytości i wspiera metabolizm. Dzięki delikatnej konsystencji i neutralnemu smakowi, może być wykorzystana na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się do kanapek, farszu do naleśników lub sakiewek, ale również do deserów. To dobra alternatywa dla serków topionych czy przetworzonych produktów mlecznych, które często mają więcej kalorii i więcej tłuszczu w składzie.

Przepis na sakiewki z ricotta i szpinakiem

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego,
  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 250 g sera ricotta,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 ml oliwy,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż warzywa.
  3. Szpinak umyj, osusz i dodaj na patelnie.
  4. Posól i duś pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
  5. Ostudź i odciśnij z nadmiaru płynu, wymieszaj z ricottą i dopraw szczyptą pieprzu.
  6. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na kwadraty.
  7. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu, zlep rogi u góry i zamknij brzegi.
  8. Posmaruj sakiewki roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz 15–20 minut w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku, aż będą złociste.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja