WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Sernik na kruchym spodzie. Pyszny do ostatniego okruszka.

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie – oblany lukrem lub czekoladą, z zanurzonymi w masie serowej rodzynkami i skórką pomarańczową. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.

Sernik na kruchym spodzieSernik na kruchym spodzie
oprac. Karolina Rozmus

Kruchy spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja klasy L
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g drobnego cukru

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jaja klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g drobnego cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 100 g kremówki

Przepis

Przepis na prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35 cm
Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową

Przepis

  • Zagnieść kruche ciasto – posiekać masło z mąką i resztą składników, pod koniec używając dłoni. Zagniatać tylko do połączeniu składników, by ciasto nadmiernie się nie ociepliło.
  • Wylepić ciastem dno i boki formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wstawić do lodówki.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać miękkie masło i ubić wszystko razem dokładnie.
  • Do maślanej masy dodawać stopniowo twaróg z wiaderka (lub ser twarogowy dwukrotnie zmielony w maszynce), nie przerywając miksowania.
  • Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i krótko zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
  • Z lodówki wyjąć formę z kruchym ciastem i wylać na nią masę serową.
  • Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na kratkę.

Przepis

Czekoladę ze śmietanką podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając rózgą. Gdy lekko ostygnie, wylać na sernik i odstawić do stężenia.

Przepis

Zamiast czekolady można wykonać lukier. Na 2 łyżki soku z cytryny potrzebne będzie 100 g cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż powstanie gładki, biały lukier. Jego gęstość można stopniować – rzadszym lukrem łatwiej będzie udekorować duże ciasto, gęstym np. babeczki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru