Trwa ładowanie...
d6193jx
d6193jx

Sernik na kruchym spodzie. Pyszny do ostatniego okruszka.

Przepis

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie – oblany lukrem lub czekoladą, z zanurzonymi w masie serowej rodzynkami i skórką pomarańczową. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Sernik na kruchym spodzie
123RF
Składniki

Kruchy spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja klasy L
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g drobnego cukru

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jaja klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g drobnego cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 100 g kremówki
Przepis

Przepis na prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35 cm
Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową

  • Zagnieść kruche ciasto – posiekać masło z mąką i resztą składników, pod koniec używając dłoni. Zagniatać tylko do połączeniu składników, by ciasto nadmiernie się nie ociepliło.
  • Wylepić ciastem dno i boki formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wstawić do lodówki.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać miękkie masło i ubić wszystko razem dokładnie.
  • Do maślanej masy dodawać stopniowo twaróg z wiaderka (lub ser twarogowy dwukrotnie zmielony w maszynce), nie przerywając miksowania.
  • Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i krótko zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
  • Z lodówki wyjąć formę z kruchym ciastem i wylać na nią masę serową.
  • Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na kratkę.

Czekoladę ze śmietanką podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając rózgą. Gdy lekko ostygnie, wylać na sernik i odstawić do stężenia.

Zamiast czekolady można wykonać lukier. Na 2 łyżki soku z cytryny potrzebne będzie 100 g cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż powstanie gładki, biały lukier. Jego gęstość można stopniować – rzadszym lukrem łatwiej będzie udekorować duże ciasto, gęstym np. babeczki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Sernik na kruchym spodzie. Pyszny do ostatniego okruszka.
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
1
Share
d6193jx
d6193jx
d6193jx
d6193jx
Więcej tematów
d6193jx