Sernik na kruchym spodzie. Pyszny do ostatniego okruszka.
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie – oblany lukrem lub czekoladą, z zanurzonymi w masie serowej rodzynkami i skórką pomarańczową. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Kruchy spód:
- 100 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 jaja klasy L
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g drobnego cukru
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 120 g masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 jaja klasy L
- 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g drobnego cukru
- 50 g rodzynek namoczonych w rumie
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
- 200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 100 g kremówki
Przepis na prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35 cm
Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową
- Zagnieść kruche ciasto – posiekać masło z mąką i resztą składników, pod koniec używając dłoni. Zagniatać tylko do połączeniu składników, by ciasto nadmiernie się nie ociepliło.
- Wylepić ciastem dno i boki formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować masę serową. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać miękkie masło i ubić wszystko razem dokładnie.
- Do maślanej masy dodawać stopniowo twaróg z wiaderka (lub ser twarogowy dwukrotnie zmielony w maszynce), nie przerywając miksowania.
- Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i krótko zmiksować.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
- Z lodówki wyjąć formę z kruchym ciastem i wylać na nią masę serową.
- Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na kratkę.
Czekoladę ze śmietanką podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając rózgą. Gdy lekko ostygnie, wylać na sernik i odstawić do stężenia.
Zamiast czekolady można wykonać lukier. Na 2 łyżki soku z cytryny potrzebne będzie 100 g cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż powstanie gładki, biały lukier. Jego gęstość można stopniować – rzadszym lukrem łatwiej będzie udekorować duże ciasto, gęstym np. babeczki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze