Sernik na kruchym spodzie. Pyszny do ostatniego okruszka.

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie – oblany lukrem lub czekoladą, z zanurzonymi w masie serowej rodzynkami i skórką pomarańczową. To klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.

Sernik na kruchym spodzieSernik na kruchym spodzie
oprac. Karolina Rozmus

Kruchy spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jaja klasy L
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g drobnego cukru

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jaja klasy L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g drobnego cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 200 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 100 g kremówki

Przepis

Przepis na prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35 cm
Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową

Przepis

  • Zagnieść kruche ciasto – posiekać masło z mąką i resztą składników, pod koniec używając dłoni. Zagniatać tylko do połączeniu składników, by ciasto nadmiernie się nie ociepliło.
  • Wylepić ciastem dno i boki formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wstawić do lodówki.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać miękkie masło i ubić wszystko razem dokładnie.
  • Do maślanej masy dodawać stopniowo twaróg z wiaderka (lub ser twarogowy dwukrotnie zmielony w maszynce), nie przerywając miksowania.
  • Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i krótko zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
  • Z lodówki wyjąć formę z kruchym ciastem i wylać na nią masę serową.
  • Wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na kratkę.

Przepis

Czekoladę ze śmietanką podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając rózgą. Gdy lekko ostygnie, wylać na sernik i odstawić do stężenia.

Przepis

Zamiast czekolady można wykonać lukier. Na 2 łyżki soku z cytryny potrzebne będzie 100 g cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż powstanie gładki, biały lukier. Jego gęstość można stopniować – rzadszym lukrem łatwiej będzie udekorować duże ciasto, gęstym np. babeczki.

Wybrane dla Ciebie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce