Trwa ładowanie...
d3xnnnb
d3xnnnb

Baba drożdżowa Ewy Wachowicz

Przepis

Baba drożdżowa to coś, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym, wielkanocnym stole. Sprawdź, jak ją zrobić, korzystając z przepisu Ewy Wachowicz.

2.9
(57 głosów)
Oceń:
d3xnnnb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Baba drożdżowa Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Baba drożdżowa Ewy Wachowicz
Składniki

• 700 g mąki
• 350 ml mleka
• 200 g cukru
• 50 g świeżych drożdży
• 3 jajka
• 120 g masła
• 1 łyżka cukru waniliowego
• dżem malinowy
• 1 żółtko
• 3 łyżki mlekamleka

Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić dołek, wlać około 100 ml ciepłego mleka. Posłodzić trzema łyżkami cukru. Wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie wybić jajka, dosypać resztę cukru, dolać pozostałe mleko oraz roztopione masło. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od łyżki, przykryć i odstawić na ½ godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę – obficie posypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować dżemem malinowym. Delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.

Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać cukrem. Do tak przygotowanej foremki włożyć kawałki drożdżowego ciasta – układać jeden obok drugiego, dość ciasno.

Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Przykryć i zostawić w cieple na 20-30 minut. Następnie wstawić na około 40 minut do pieca, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu od razu wyjąć z formy. Cukier spowoduje, że na babie powstanie chrupiąca skorupka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Baba drożdżowa Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

96
41
Share
d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb

d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb