Tego deseru nie może zabraknąć na stole. Wielkanocna pascha z bakaliami
Tradycyjna pascha wielkanocna to deser przygotowywany z jajek, śmietany i mleka. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy twaróg, my jednak proponujemy klasyczny przepis na paschę. Pascha jest pyszna, kremowa, słodka. Nie może w niej zabraknąć bakalii.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zagotuj mleko z wanilią. Do miski wbij jajka. Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj.
- Dodaj śmietanę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia.
- Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładką masę. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj.
- Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej.
- Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż na formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Ostrożnie zdejmij formę i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami wanilii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl