Tego deseru nie może zabraknąć na stole. Wielkanocna pascha z bakaliami

Tradycyjna pascha wielkanocna to deser przygotowywany z jajek, śmietany i mleka. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy twaróg, my jednak proponujemy klasyczny przepis na paschę. Pascha jest pyszna, kremowa, słodka. Nie może w niej zabraknąć bakalii.

Pascha z bakaliamiPascha z bakaliami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l śmietany kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 jajek
  • 1 kostka + 2 łyżki masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 laski wanilii

Przepis

  • Zagotuj mleko z wanilią. Do miski wbij jajka. Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj.
  • Dodaj śmietanę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia.
  • Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładką masę. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj.
  • Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej.
  • Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż na formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ostrożnie zdejmij formę i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami wanilii.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna