Trwa ładowanie...
d45rlik

Tego deseru nie może zabraknąć na stole. Wielkanocna pascha z bakaliami

Przepis

Tradycyjna pascha wielkanocna to deser przygotowywany z jajek, śmietany i mleka. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy twaróg, my jednak proponujemy klasyczny przepis na paschę. Pascha jest pyszna, kremowa, słodka. Nie może w niej zabraknąć bakalii.

4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Pascha z bakaliami
123RF
Składniki
  • 1 l śmietany kremówki
  • 1 l mleka
  • 6 jajek
  • 1 kostka + 2 łyżki masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 laski wanilii
Przepis
  • Zagotuj mleko z wanilią. Do miski wbij jajka. Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj.
  • Dodaj śmietanę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia.
  • Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładką masę. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj.
  • Rodzynki i migdały sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej.
  • Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż na formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ostrożnie zdejmij formę i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami wanilii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tego deseru nie może zabraknąć na stole. Wielkanocna pascha z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik