Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Sernik wiedeński

Przepis

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby sernika. Wyrośnięty, puszysty, idealnie kremowy. Jola Caputa podzieliła się swoim przepisem na przepyszny sernik wiedeński. idealny na co dzień i od święta.

2.7
(26 głosów)
Oceń:
d3xy12o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Sernik wiedeński
Złote przeboje. Przepisy Joli
Sernik wiedeński
Składniki
  • 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
  • 125 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy 25 cm
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania
  • cukier puder do posypania
Przepis

Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z obydwoma rodzajami cukru i masłem na jednolitą masę. Następnie dodaj ser i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dorzuć mąki i znów zmiksuj. Na koniec ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy i lekko wymieszaj szpatułką. Piecz w temp. 180 stopni (grzanie góra–dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go i posyp cukrem pudrem

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

Przepisy Joli
Sernik wiedeński
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

62
19
Share
d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o