Sernik wiedeński
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby sernika. Wyrośnięty, puszysty, idealnie kremowy. Jola Caputa podzieliła się swoim przepisem na przepyszny sernik wiedeński. idealny na co dzień i od święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- tortownica o średnicy 25 cm
- masło do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do wysypania
- cukier puder do posypania
Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z obydwoma rodzajami cukru i masłem na jednolitą masę. Następnie dodaj ser i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dorzuć mąki i znów zmiksuj. Na koniec ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy i lekko wymieszaj szpatułką. Piecz w temp. 180 stopni (grzanie góra–dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go i posyp cukrem pudrem
Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze