Sernik wiedeński

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby sernika. Wyrośnięty, puszysty, idealnie kremowy. Jola Caputa podzieliła się swoim przepisem na przepyszny sernik wiedeński. idealny na co dzień i od święta.

Sernik wiedeńskiSernik wiedeński
Jola Caputa

Składniki

  • 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
  • 125 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy 25 cm
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania
  • cukier puder do posypania

Przepis

Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z obydwoma rodzajami cukru i masłem na jednolitą masę. Następnie dodaj ser i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dorzuć mąki i znów zmiksuj. Na koniec ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy i lekko wymieszaj szpatułką. Piecz w temp. 180 stopni (grzanie góra–dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go i posyp cukrem pudrem

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny