Trwa ładowanie...
d2vlzrp
10-12-2019 12:15

Sernik wiedeński

Przepis

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby sernika. Wyrośnięty, puszysty, idealnie kremowy. Jola Caputa podzieliła się swoim przepisem na przepyszny sernik wiedeński. idealny na co dzień i od święta.

d2vlzrp
2.8
(29 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Złote przeboje. Przepisy Joli
Źródło: Złote przeboje. Przepisy Joli
Składniki
  • 1 kg sera (z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
  • 125 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy 25 cm
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania
  • cukier puder do posypania
Przepis

Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z obydwoma rodzajami cukru i masłem na jednolitą masę. Następnie dodaj ser i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dorzuć mąki i znów zmiksuj. Na koniec ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy i lekko wymieszaj szpatułką. Piecz w temp. 180 stopni (grzanie góra–dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go i posyp cukrem pudrem

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
Źródło: Przepisy Joli
Sernik wiedeński
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

62
19
Share
d2vlzrp

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vlzrp
d2vlzrp
d2vlzrp
d2vlzrp
Więcej tematów
d2vlzrp