Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc

Pascha crème brûlée to tradycyjny przepis wzbogacony nutką nowoczesności. Przygotuj ten słodki dodatek wielkanocny, a na pewno wszystkim będzie smakować.

Pascha crème brûléePascha crème brûlée
oprac. Katarzyna Gileta

Ser:

  • 1,5 l mleka 3,2 proc.
  • 0,5 l śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii Kamis
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek cukru trzcinowego

Przepis

  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż, końcem noża wyłuskujemy ziarenka, razem z laską wkładamy to wszystko do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
  • Śmietankę, jaja, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie razem i wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 5 minut, aż zrobi się twarożek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Sito wykładamy gęsto gazą, delikatnie przekładamy serek, zostawiamy do odsączenia na całą noc. Nie ma konieczności dociskania serka.
  • Następnego dnia serem mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką z pomarańczy i posiekaną czekoladą.
  • Ja mieszałam wszystko łyżką, ale wcześniej ser można zmiksować blenderem, będzie wówczas gładki i kremowy.
  • Dodatki dodajemy wedle własnego smaku. Na święta zrobię wersję na czekoladowym spodzie, a masę wzbogacę o orzechy podprażone wcześniej na suchej patelni i rodzynki, którym zafunduję nockę w rumie. Moja mama masę twarożkową uciera z masłem, więc jak ktoś chce, może spróbować.
  • Tak czy inaczej, czy zrobimy z takimi dodatkami, czy innymi, 2 spore łyżki deseru wkładamy do kieliszka, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i karmelizujemy za pomocą palnika do crème brûlée.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie