Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc

Pascha crème brûlée to tradycyjny przepis wzbogacony nutką nowoczesności. Przygotuj ten słodki dodatek wielkanocny, a na pewno wszystkim będzie smakować.

Pascha crème brûléePascha crème brûlée
oprac. Katarzyna Gileta

Ser:

  • 1,5 l mleka 3,2 proc.
  • 0,5 l śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii Kamis
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek cukru trzcinowego

Przepis

  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż, końcem noża wyłuskujemy ziarenka, razem z laską wkładamy to wszystko do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
  • Śmietankę, jaja, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie razem i wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 5 minut, aż zrobi się twarożek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Sito wykładamy gęsto gazą, delikatnie przekładamy serek, zostawiamy do odsączenia na całą noc. Nie ma konieczności dociskania serka.
  • Następnego dnia serem mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką z pomarańczy i posiekaną czekoladą.
  • Ja mieszałam wszystko łyżką, ale wcześniej ser można zmiksować blenderem, będzie wówczas gładki i kremowy.
  • Dodatki dodajemy wedle własnego smaku. Na święta zrobię wersję na czekoladowym spodzie, a masę wzbogacę o orzechy podprażone wcześniej na suchej patelni i rodzynki, którym zafunduję nockę w rumie. Moja mama masę twarożkową uciera z masłem, więc jak ktoś chce, może spróbować.
  • Tak czy inaczej, czy zrobimy z takimi dodatkami, czy innymi, 2 spore łyżki deseru wkładamy do kieliszka, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i karmelizujemy za pomocą palnika do crème brûlée.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu