Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc
Pascha crème brûlée to tradycyjny przepis wzbogacony nutką nowoczesności. Przygotuj ten słodki dodatek wielkanocny, a na pewno wszystkim będzie smakować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ser:
- 1,5 l mleka 3,2 proc.
- 0,5 l śmietany kwaśnej 18 proc.
- 5 dużych jajek
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii Kamis
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż, końcem noża wyłuskujemy ziarenka, razem z laską wkładamy to wszystko do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
- Śmietankę, jaja, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie razem i wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 5 minut, aż zrobi się twarożek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Sito wykładamy gęsto gazą, delikatnie przekładamy serek, zostawiamy do odsączenia na całą noc. Nie ma konieczności dociskania serka.
- Następnego dnia serem mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką z pomarańczy i posiekaną czekoladą.
- Ja mieszałam wszystko łyżką, ale wcześniej ser można zmiksować blenderem, będzie wówczas gładki i kremowy.
- Dodatki dodajemy wedle własnego smaku. Na święta zrobię wersję na czekoladowym spodzie, a masę wzbogacę o orzechy podprażone wcześniej na suchej patelni i rodzynki, którym zafunduję nockę w rumie. Moja mama masę twarożkową uciera z masłem, więc jak ktoś chce, może spróbować.
- Tak czy inaczej, czy zrobimy z takimi dodatkami, czy innymi, 2 spore łyżki deseru wkładamy do kieliszka, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i karmelizujemy za pomocą palnika do crème brûlée.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze