Trwa ładowanie...
d3r3fih
11-03-2021 11:57

Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc

Przepis

Pascha crème brûlée to tradycyjny przepis wzbogacony nutką nowoczesności. Przygotuj ten słodki dodatek wielkanocny, a na pewno wszystkim będzie smakować.

d3r3fih
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki

Ser:

  • 1,5 l mleka 3,2 proc.
  • 0,5 l śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii Kamis
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
Przepis
  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż, końcem noża wyłuskujemy ziarenka, razem z laską wkładamy to wszystko do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
  • Śmietankę, jaja, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie razem i wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 5 minut, aż zrobi się twarożek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Sito wykładamy gęsto gazą, delikatnie przekładamy serek, zostawiamy do odsączenia na całą noc. Nie ma konieczności dociskania serka.
  • Następnego dnia serem mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką z pomarańczy i posiekaną czekoladą.
  • Ja mieszałam wszystko łyżką, ale wcześniej ser można zmiksować blenderem, będzie wówczas gładki i kremowy.
  • Dodatki dodajemy wedle własnego smaku. Na święta zrobię wersję na czekoladowym spodzie, a masę wzbogacę o orzechy podprażone wcześniej na suchej patelni i rodzynki, którym zafunduję nockę w rumie. Moja mama masę twarożkową uciera z masłem, więc jak ktoś chce, może spróbować.
  • Tak czy inaczej, czy zrobimy z takimi dodatkami, czy innymi, 2 spore łyżki deseru wkładamy do kieliszka, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i karmelizujemy za pomocą palnika do crème brûlée.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj