Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Bartek Kulczyński w swoim najnowszym materiale na YouTubie przeprowadza rewizję stanu wiedzy na temat jajek. Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na korzyści, płynące z ich regularnego spożywania. Czy to znaczy, że można jeść je bez limitu?
Dietetyk zaznacza, że jego podejście do jajek opiera się na badaniach naukowych i zdrowym rozsądku. W opinii publicznej nadal krąży mit o tym, że jajka wpływają na wyższy poziom cholesterolu, co może zwiększać ryzyko miażdżycy i poważnych chorób serca. Tymczasem okazuje się, że naukowcy nie widzą zależności pomiędzy takimi przyczynami śmierci a spożyciem jajek, o ile nie przekraczamy zalecanych ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
Dlaczego warto jeść jajka?
Dietetyk podkreśla największe korzyści z umiarkowanego spożywania jajek, takie jak wsparcie dla pracy mózgu, a w związku z tym mniejsze ryzyko demencji czy pozytywny wpływ na budowę mięśni i zdrowie kości. Powołuje się na badania z 2024 roku, opublikowane w serwisie PubMed i cytuje, że:
– Naukowcy zauważyli, że osoby, które sięgają po więcej niż dwa jajka tygodniowo, mają aż o prawie 50 proc. mniejsze ryzyko pojawienia się demencji w przyszłości.
Inne badania, przeprowadzone wśród mężczyzn, wykazały o 30 proc. mniejsze ryzyko chorób naczyniowo-mózgowych. A jeszcze inne potwierdziły, że osoby, które spożywały więcej jajek, miały większą gęstość mineralną kości. Jak widać, wpływ jajek na zdrowie jest kompleksowy. Co więcej, trudno jest je zastąpić innym produktem spożywczym.
Najważniejsze wartości odżywcze jajek
Jajka są przede wszystkim źródłem choliny, która pełni bardzo ważną funkcję w organizmie, przede wszystkim poprawia pamięć, hamuje stłuszczenie wątroby i reguluje pracę mięśni. Bartek Kulczyński podkreśla, że trudno jest osiągnąć odpowiedni poziom choliny bez jedzenia jajek. Ale jajko dostarcza nam o wiele więcej wartościowych substancji.
Chociaż cholina razem z innymi cennymi witaminami i minerałami, takimi jak witamina A, B2, B5, B12, selen czy żelazo, znajduje się w żółtku, równie cenne jest spożywanie białka. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których człowiek nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, więc musi je dostarczyć razem z pożywieniem. Słowem, najwięcej korzyści przynosi jedzenie jajek w całości.
Ile jajek najlepiej spożywać tygodniowo?
Bartek Kulczyński cały czas podkreśla, że spożycie jajek powinno być umiarkowane, bo jednak zawierają one cholesterol, który w nadmiernej ilości może być szkodliwy dla zdrowia (co oczywiście zależy również od innych składników w diecie i indywidualnej kondycji organizmu). Podaje, że optymalna ilość to od 4 do 10 jajek tygodniowo. Według dietetyka większa porcja nie przynosi już dodatkowych korzyści dla zdrowia.
To, że jajka są istotnym elementem diety seniora, potwierdzają kolejne przywoływane przez niego badania, które wykazały, że:
– Osoby starsze, które spożywały od 1 do 6 jajek tygodniowo, miały mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia średnio aż o prawie 30 proc. Oznacza to, że umiarkowane spożywanie jajek nie tylko nie szkodzi, ale wręcz może nas ochronić przed różnymi problemami kardiologicznymi – mówi Bartek Kulczyński.
Dietetyk zaleca spożywanie jajek na miękko lub w postaci lekko ściętej jajecznicy, która jest lepiej trawiona niż jajka na twardo. Nie poleca jedzenia surowych jajek, a zwłaszcza surowego białka, ponieważ w tej postaci nie jest ono aż tak dobrze przyswajalne przez organizm jak ugotowane. Do tego dochodzi małe, ale jednak, ryzyko zatrucia Salmonellą.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.