Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie

Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.

Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnieSernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 7 jajek

Opcjonalnie:

  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • skórka otarta z cytryny
  • polewa czekoladowa

Przepis

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Odzielić białka od żółtek.
  • Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
  • Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
  • Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
  • Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
  • Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru