Trwa ładowanie...
d12ncv7
d12ncv7

Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie

Przepis

Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
123RF
Składniki

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 7 jajek

Opcjonalnie:

  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • skórka otarta z cytryny
  • polewa czekoladowa
Przepis
  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Odzielić białka od żółtek.
  • Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
  • Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
  • Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
  • Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
  • Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3
Share
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów
d12ncv7