Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 2 budynie śmietankowe
- 250 g cukru pudru
- 100 g masła
- 7 jajek
Opcjonalnie:
- 100 g rodzynek namoczonych w rumie
- skórka otarta z cytryny
- polewa czekoladowa
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Odzielić białka od żółtek.
- Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
- Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
- Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
- Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
- Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze