Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie

Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.

Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnieSernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 7 jajek

Opcjonalnie:

  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • skórka otarta z cytryny
  • polewa czekoladowa

Przepis

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Odzielić białka od żółtek.
  • Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
  • Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
  • Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
  • Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
  • Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟