Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie

Jaki powinien być idealny sernik? Wysoki, puszysty, kremowy, bez spękań na wierzchu. Kluczek do sukcesu jest oczywiście odpowiedni ser. Jeśli decydujemy się na twaróg z wiaderka, zwróćmy uwagę, by nie było w nim sztucznych aromatów, zagęstników czy cukru. Im krótszy, skład tym lepiej.

Sernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnieSernik z wiaderka. Z tym przepisem wyjdzie idealny i nie opadnie
oprac. Katarzyna Gileta

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 7 jajek

Opcjonalnie:

  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • skórka otarta z cytryny
  • polewa czekoladowa

Przepis

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Odzielić białka od żółtek.
  • Stopniowo dodwać żółtka do masy maślanej, nie przestając miksować (na najwyższych obrotach).
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce twaróg. Kiedy skłądniki się połączą, dodać budynie i wymieszać.
  • Można dodać skórkę cytrynową lub/i rodzynki. Wymieszać.
  • Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć ciasto i delikatnie wylepić dnim dno.
  • Piekarnik rozgrzac do 180 st. C. Wstawić kruchy spód na ok. 10 min.
  • Następnie wyłożyć masę serową i wyrównać. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki. Można polać polewą lub oporószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm