Z powodzeniem zastąpią chleb. Są pyszne, zdrowe i sycą na długo

Placki z kaszy gryczanej to przykład na to, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, zaskakują smakiem i lekkością. Choć wyglądają niepozornie, potrafią świetnie zastąpić tradycyjny chleb. Są bezglutenowe, mają niski indeks glikemiczny i idealnie pasują do osób, które chcą ograniczyć ilość klasycznego pieczywa w diecie.
Wyłóż na talerzWyłóż na talerz

Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wcześniej namoczyć kaszę gryczaną, zblendować ją z wodą i przyprawami, a następnie smażyć na patelni. Cały proces zajmuje niewiele czasu, a efekt może naprawdę zaskoczyć. W wersji cienkiej i większej przypominają tortille, które są idealne do zawijania farszu czy robienia domowych tacos. W grubszej odsłonie świetnie sprawdzą się w formie bazy do kanapek lub pożywniejsza alternatywa dla mini naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Placki można podawać na wiele sposobów: z hummusem, pastą z awokado, wędzonym łososiem, a nawet na słodko, np. z masłem orzechowym i owocami. To przekąska, która nigdy się nie nudzi, bo łatwo dopasować ją do własnych upodobań. Wystarczy zmienić przyprawy, od klasycznej soli, przez aromatyczne curry, aż po odrobinę cynamonu, by nadać im zupełnie nowy charakter.

Kasza gryczana, która jest bazą tego przepisu, dostarcza błonnik, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, wapń i żelazo. To właśnie dzięki niej placki są sycące, a jednocześnie lekkie i korzystne dla zdrowia. Dobrze wpływają na układ trawienny, regulują poziom cukru we krwi i wspierają metabolizm.

Placki z kaszy gryczanej

Placki gryczane to więc coś więcej niż tylko kulinarna ciekawostka. To prosty, szybki i zdrowy zamiennik chleba, który ma szansę na stałe zagościć w codziennym menu i to w wielu różnych odsłonach.Jak zrobić wytrawne placki z kaszy gryczanej? Poznaj prosty przepis na placki gryczane!

Składniki (około 2-4 średnie sztuki):

  • 5 łyżek lub 1/2 woreczka (50 g) kaszy gryczanej, 
  • sól,
  • cynamon,
  • curry.

Sposób przygotowania:

placki gryczane
Kaszę zalej wodą i odstaw

Krok 1: Ciasto gryczane należy przygotować dzień wcześniej. Kaszę gryczaną umieść w miseczce i zalej wodą. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość naczynia. Odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 2 cm ponad poziom kaszy. 

placki gryczane 2
Przełóż do pojemnika do blendera, dodaj przyprawy i zblenduj

Krok 2: Przełóż do pojemnika do blendera. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą cynamonu i curry. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

gryczane placki przepis
Usmaż placki

Krok 3: Rozgrzej nieprzywierającą suchą patelnię. Po chwili wylej trochę masy na patelnię. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem aż do stężenia, czyli przez około 3-5 min z każdej strony. Czynności powtarzaj do zużycia całego przygotowanego ciasta. 

placki gryczane przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4: Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja