Z powodzeniem zastąpią chleb. Są pyszne, zdrowe i sycą na długo
Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wcześniej namoczyć kaszę gryczaną, zblendować ją z wodą i przyprawami, a następnie smażyć na patelni. Cały proces zajmuje niewiele czasu, a efekt może naprawdę zaskoczyć. W wersji cienkiej i większej przypominają tortille, które są idealne do zawijania farszu czy robienia domowych tacos. W grubszej odsłonie świetnie sprawdzą się w formie bazy do kanapek lub pożywniejsza alternatywa dla mini naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Placki można podawać na wiele sposobów: z hummusem, pastą z awokado, wędzonym łososiem, a nawet na słodko, np. z masłem orzechowym i owocami. To przekąska, która nigdy się nie nudzi, bo łatwo dopasować ją do własnych upodobań. Wystarczy zmienić przyprawy, od klasycznej soli, przez aromatyczne curry, aż po odrobinę cynamonu, by nadać im zupełnie nowy charakter.
Kasza gryczana, która jest bazą tego przepisu, dostarcza błonnik, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, wapń i żelazo. To właśnie dzięki niej placki są sycące, a jednocześnie lekkie i korzystne dla zdrowia. Dobrze wpływają na układ trawienny, regulują poziom cukru we krwi i wspierają metabolizm.
Placki z kaszy gryczanej
Placki gryczane to więc coś więcej niż tylko kulinarna ciekawostka. To prosty, szybki i zdrowy zamiennik chleba, który ma szansę na stałe zagościć w codziennym menu i to w wielu różnych odsłonach.Jak zrobić wytrawne placki z kaszy gryczanej? Poznaj prosty przepis na placki gryczane!
Składniki (około 2-4 średnie sztuki):
- 5 łyżek lub 1/2 woreczka (50 g) kaszy gryczanej,
- sól,
- cynamon,
- curry.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ciasto gryczane należy przygotować dzień wcześniej. Kaszę gryczaną umieść w miseczce i zalej wodą. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość naczynia. Odstaw na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 2 cm ponad poziom kaszy.
Krok 2: Przełóż do pojemnika do blendera. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą cynamonu i curry. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 3: Rozgrzej nieprzywierającą suchą patelnię. Po chwili wylej trochę masy na patelnię. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem aż do stężenia, czyli przez około 3-5 min z każdej strony. Czynności powtarzaj do zużycia całego przygotowanego ciasta.
Krok 4: Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.