Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Idealna karkówka to nie lada wyzwanie. Często wychodzi sucha i nieapetyczna, a w końcu to nie o takim efekcie marzymy. Na szczęście, dzięki odpowiedniej temperaturze ten problem znika.
Podczas przygotowywania karkówki kluczowa jest odpowiednia temperatura. Dzięki niej możemy osiągnąć idealnie kruche i soczyste mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło do podania podczas przyjęć, jak i do jedzenia na zimno, chociażby na kanapce. Pieczenie najpierw w 180 stopniach Celsjusza, a następnie zwiększenie temperatury piekarnika do 190 stopni, jest kluczem do tego aby mięso wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyliśmy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach
Klucz do sukcesu to temperatura
Sekretem udanej pieczeni z karkówki jest odpowiednia temperatura i czas pieczenia. Mięso powinno piec się najpierw w 180 stopniach Celsjusza przez 2,5 godziny, obtoczone sosem i owinięte w folię, aby wyszło soczyste i kruche. Po tym czasie ważne jest aby zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Ten zabieg pozwala uzyskać karmelizowaną powierzchnię, wiec powstaje pożądane połączenie - przyrumieniona karkówka na zewnątrz i soczysta w środku. Zbagatelizowanie kwestii temperatury może doprowadzić do kulinarnej porażki. Zbyt wysoka temperatura na początku może sprawić, że karkówka będzie sucha i twarda.
Przepis na idealną karkówkę
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 50 g sosu BBQ,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka płatków chili.
Sposób przygotowania:
- Oczyść karkówkę z błon i nadmiaru tłuszczu.
- Obierz cebulę oraz czosnek.
- Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij.
- Następnie włóż mięso do worka razem z solą, cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ewentualnie płatkami chilli.
- Usuń powietrze lub zamknij próżniowo i odstaw do lodówki na 48 godzin.
- Raz dziennie delikatnie ugniatając mięso.
- Po tym czasie wyjmij karkówkę i dokładnie opłucz z przypraw.
- Osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na folii aluminiowej, błyszczącą stroną do środka.
- Posmaruj sosem BBQ, szczelnie zawiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza,.
- Następnie odwiń, ponownie posmaruj sosem, przełóż mięso do naczynia bez folii i piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu pozostaw na kilka minut, a następnie pokrój i podawaj.