Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna

Idealna karkówka to nie lada wyzwanie. Często wychodzi sucha i nieapetyczna, a w końcu to nie o takim efekcie marzymy. Na szczęście, dzięki odpowiedniej temperaturze ten problem znika.

Karkówkę piekę tylko w konkretnej temperaturzeKarkówkę piekę tylko w konkretnej temperaturze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach

Podczas przygotowywania karkówki kluczowa jest odpowiednia temperatura. Dzięki niej możemy osiągnąć idealnie kruche i soczyste mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło do podania podczas przyjęć, jak i do jedzenia na zimno, chociażby na kanapce. Pieczenie najpierw w 180 stopniach Celsjusza, a następnie zwiększenie temperatury piekarnika do 190 stopni, jest kluczem do tego aby mięso wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Klucz do sukcesu to temperatura

Sekretem udanej pieczeni z karkówki jest odpowiednia temperatura i czas pieczenia. Mięso powinno piec się najpierw w 180 stopniach Celsjusza przez 2,5 godziny, obtoczone sosem i owinięte w folię, aby wyszło soczyste i kruche. Po tym czasie ważne jest aby zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Ten zabieg pozwala uzyskać karmelizowaną powierzchnię, wiec powstaje pożądane połączenie - przyrumieniona karkówka na zewnątrz i soczysta w środku. Zbagatelizowanie kwestii temperatury może doprowadzić do kulinarnej porażki. Zbyt wysoka temperatura na początku może sprawić, że karkówka będzie sucha i twarda.

Przepis na idealną karkówkę

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 50 g sosu BBQ,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść karkówkę z błon i nadmiaru tłuszczu.
  2. Obierz cebulę oraz czosnek.
  3. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij.
  4. Następnie włóż mięso do worka razem z solą, cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ewentualnie płatkami chilli.
  5. Usuń powietrze lub zamknij próżniowo i odstaw do lodówki na 48 godzin.
  6. Raz dziennie delikatnie ugniatając mięso.
  7. Po tym czasie wyjmij karkówkę i dokładnie opłucz z przypraw.
  8. Osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na folii aluminiowej, błyszczącą stroną do środka.
  9. Posmaruj sosem BBQ, szczelnie zawiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  10. Piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza,.
  11. Następnie odwiń, ponownie posmaruj sosem, przełóż mięso do naczynia bez folii i piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  12. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut, a następnie pokrój i podawaj.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami