Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna

Idealna karkówka to nie lada wyzwanie. Często wychodzi sucha i nieapetyczna, a w końcu to nie o takim efekcie marzymy. Na szczęście, dzięki odpowiedniej temperaturze ten problem znika.

Karkówkę piekę tylko w konkretnej temperaturzeKarkówkę piekę tylko w konkretnej temperaturze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan Mach

Podczas przygotowywania karkówki kluczowa jest odpowiednia temperatura. Dzięki niej możemy osiągnąć idealnie kruche i soczyste mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło do podania podczas przyjęć, jak i do jedzenia na zimno, chociażby na kanapce. Pieczenie najpierw w 180 stopniach Celsjusza, a następnie zwiększenie temperatury piekarnika do 190 stopni, jest kluczem do tego aby mięso wyszło dokładnie tak jak sobie wymarzyliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Klucz do sukcesu to temperatura

Sekretem udanej pieczeni z karkówki jest odpowiednia temperatura i czas pieczenia. Mięso powinno piec się najpierw w 180 stopniach Celsjusza przez 2,5 godziny, obtoczone sosem i owinięte w folię, aby wyszło soczyste i kruche. Po tym czasie ważne jest aby zdjąć folię i piec przez kolejne 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Ten zabieg pozwala uzyskać karmelizowaną powierzchnię, wiec powstaje pożądane połączenie - przyrumieniona karkówka na zewnątrz i soczysta w środku. Zbagatelizowanie kwestii temperatury może doprowadzić do kulinarnej porażki. Zbyt wysoka temperatura na początku może sprawić, że karkówka będzie sucha i twarda.

Przepis na idealną karkówkę

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 50 g sosu BBQ,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść karkówkę z błon i nadmiaru tłuszczu.
  2. Obierz cebulę oraz czosnek.
  3. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij.
  4. Następnie włóż mięso do worka razem z solą, cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ewentualnie płatkami chilli.
  5. Usuń powietrze lub zamknij próżniowo i odstaw do lodówki na 48 godzin.
  6. Raz dziennie delikatnie ugniatając mięso.
  7. Po tym czasie wyjmij karkówkę i dokładnie opłucz z przypraw.
  8. Osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na folii aluminiowej, błyszczącą stroną do środka.
  9. Posmaruj sosem BBQ, szczelnie zawiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  10. Piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza,.
  11. Następnie odwiń, ponownie posmaruj sosem, przełóż mięso do naczynia bez folii i piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  12. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut, a następnie pokrój i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce