Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają

Kurki to jeden z największych przysmaków sezonu. Ich delikatny smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że można przygotować z nich prawdziwą ucztę. Większość osób smaży je na maśle, ale ja odkryłam coś lepszego – olej kokosowy. Dzięki niemu kurki wychodzą chrupiące, smaczniejsze, a przy tym nie przypalają się tak łatwo.

Kurki smażone na oleju kokosowym są chrupiąceKurki smażone na oleju kokosowym są chrupiące
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z miąższu orzecha kokosowego. Występuje w dwóch formach – rafinowanej, która jest neutralna w smaku i zapachu, oraz nierafinowanej (tzw. virgin), o wyraźnym kokosowym aromacie. W temperaturze pokojowej ma postać białego, stałego tłuszczu, ale pod wpływem ciepła szybko się rozpuszcza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Dlaczego warto smażyć kurki na oleju kokosowym?

Kurki są delikatne i szybko tracą swoją chrupkość, jeśli smaży się je na zbyt wysokim ogniu lub na tłuszczu, który łatwo się przypala. Olej kokosowy ma wyższą odporność na temperaturę niż klasyczne masło, dzięki czemu grzyby smażą się równomiernie, nie przywierają do patelni. Stają się chrupiące, zachowują złocisty kolor, ale nie mają goryczki czy posmaku spalenizny.

Dodatkowo olej kokosowy nadaje im subtelny, lekko orzechowy posmak, który świetnie podkreśla ich aromat. To rozwiązanie docenią nie tylko weganie czy osoby unikające nabiału, ale wszyscy, którzy chcą spróbować grzybów w nieco innej, ciekawszej odsłonie.

Nie można też pominąć wartości odżywczych – olej kokosowy zawiera błonnik, tłuszcze roślinne i naturalne składniki wspierające energię organizmu. W połączeniu z kurkami tworzy prostą, zdrową potrawę.

Przepis na smażone kurki na oleju kokosowym

Choć większość osób sięga po klasyczne masło, to właśnie olej kokosowy sprawia, że kurki wychodzą złociste, chrupiące i pełne aromatu. Dzięki wyższej odporności na temperaturę grzyby nie przypalają się, a lekko orzechowy posmak doskonale podkreśla ich naturalny smak. To prosty przepis, który pozwoli odkryć kurki w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowego),
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyszczam i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy, wrzucam drobno posiekaną cebulę i podsmażam, aż stanie się szklista.
  3. Następnie dodaję kurki i smażę je na średnim ogniu przez około 7-8 minut, co chwilę mieszając, aby równomiernie się przyrumieniły.
  4. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, a przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem