Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu

Mięso z indyka to nie tylko smaczna alternatywa dla kurczaka, ale także bogate źródło wartości odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić je do diety i jak przygotować potrawkę z indyka.

Dlaczego warto jeść mięso z indyka?Dlaczego warto jeść mięso z indyka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Dlaczego warto wybrać indyka?

Mięso z indyka często pozostaje w cieniu bardziej popularnego kurczaka, mimo że pod wieloma względami go przewyższa. Jest to doskonałe źródło białka i mikroelementów, które mogą wzbogacić codzienną dietę. Zawiera mniej tłuszczu, a przy tym jest lekkostrawne i idealne dla osób dbających o sylwetkę lub mających problemy trawienne. Dzięki niskiej zawartości cholesterolu i dużej ilości witamin z grupy B, indyk wspiera układ nerwowy i pracę serca.

Co ważne, dobrze przyjmuje przyprawy i aromaty, dlatego sprawdza się zarówno w daniach delikatnych, jak i bardziej wyrazistych. Jest też świetnym wyborem dla dzieci i seniorów – jego delikatna struktura i łatwa przyswajalność sprawiają, że nie obciąża układu pokarmowego, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Indyk jest bogaty w białko, dostarczając około 22 gramów na 100 gramów mięsa. Zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż kurczak, co czyni go też idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca. Dodatkowo, indyk jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i potasu.

Przepis na indyka pieczonego w maśle i ziołach

To klasyczny, domowy przepis na soczystego indyka, który smakuje jak u babci. Masło czosnkowe i zioła wnikają pod skórę, nadając mięsu wyjątkowy aromat i delikatność. Idealny na rodzinny obiad, kiedy masz ochotę na coś prostego, ale wyjątkowego.

Składniki:

  • ok. 2–2,5 kg udziec z indyka (lub cała pierś z kością i skórą)
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • opcjonalnie: kilka gałązek natki pietruszki lub świeżych ziół do środka mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść lekko (nie do końca), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz wszystkie zioła. Wymieszaj.
  2. Umyj i dokładnie osusz udziec (lub pierś) z indyka. Ostrożnie oddziel skórę od mięsa ręką lub łyżką, nie rozrywając jej.
  3. Połowę ziołowego masła wetrzyj pod skórę, resztą posmaruj mięso z wierzchu. Włóż do środka trochę świeżej pietruszki lub gałązek ziół, jeśli używasz.
  4. Przełóż indyka do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Wlej na dno bulion. Przykryj folią aluminiową (luźno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5–2 godziny (czas zależy od wielkości mięsa).
  5. Ostatnie 20–30 minut piecz bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła. Co jakiś czas polewaj mięso sosem spod pieczenia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10–15 minut, by odpoczęło – wtedy będzie bardziej soczyste przy krojeniu.

Mięso z indyka to wartościowy element diety, który warto wprowadzić do codziennego menu. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i smakowym, może stać się ulubionym składnikiem wielu potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg