Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu

Mięso z indyka to nie tylko smaczna alternatywa dla kurczaka, ale także bogate źródło wartości odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić je do diety i jak przygotować potrawkę z indyka.

Dlaczego warto jeść mięso z indyka?Dlaczego warto jeść mięso z indyka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Dlaczego warto wybrać indyka?

Mięso z indyka często pozostaje w cieniu bardziej popularnego kurczaka, mimo że pod wieloma względami go przewyższa. Jest to doskonałe źródło białka i mikroelementów, które mogą wzbogacić codzienną dietę. Zawiera mniej tłuszczu, a przy tym jest lekkostrawne i idealne dla osób dbających o sylwetkę lub mających problemy trawienne. Dzięki niskiej zawartości cholesterolu i dużej ilości witamin z grupy B, indyk wspiera układ nerwowy i pracę serca.

Co ważne, dobrze przyjmuje przyprawy i aromaty, dlatego sprawdza się zarówno w daniach delikatnych, jak i bardziej wyrazistych. Jest też świetnym wyborem dla dzieci i seniorów – jego delikatna struktura i łatwa przyswajalność sprawiają, że nie obciąża układu pokarmowego, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Indyk jest bogaty w białko, dostarczając około 22 gramów na 100 gramów mięsa. Zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż kurczak, co czyni go też idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca. Dodatkowo, indyk jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i potasu.

Przepis na indyka pieczonego w maśle i ziołach

To klasyczny, domowy przepis na soczystego indyka, który smakuje jak u babci. Masło czosnkowe i zioła wnikają pod skórę, nadając mięsu wyjątkowy aromat i delikatność. Idealny na rodzinny obiad, kiedy masz ochotę na coś prostego, ale wyjątkowego.

Składniki:

  • ok. 2–2,5 kg udziec z indyka (lub cała pierś z kością i skórą)
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • opcjonalnie: kilka gałązek natki pietruszki lub świeżych ziół do środka mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść lekko (nie do końca), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz wszystkie zioła. Wymieszaj.
  2. Umyj i dokładnie osusz udziec (lub pierś) z indyka. Ostrożnie oddziel skórę od mięsa ręką lub łyżką, nie rozrywając jej.
  3. Połowę ziołowego masła wetrzyj pod skórę, resztą posmaruj mięso z wierzchu. Włóż do środka trochę świeżej pietruszki lub gałązek ziół, jeśli używasz.
  4. Przełóż indyka do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Wlej na dno bulion. Przykryj folią aluminiową (luźno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5–2 godziny (czas zależy od wielkości mięsa).
  5. Ostatnie 20–30 minut piecz bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła. Co jakiś czas polewaj mięso sosem spod pieczenia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10–15 minut, by odpoczęło – wtedy będzie bardziej soczyste przy krojeniu.

Mięso z indyka to wartościowy element diety, który warto wprowadzić do codziennego menu. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i smakowym, może stać się ulubionym składnikiem wielu potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby