Trwa ładowanie...
d21x3o7
12-12-2019 09:11

Sernik z bezą Ewy Wachowicz

Przepis

Świąteczny sernik musi być puszysty i wyrośnięty. Ewa Wachowicz zdradziła nam swój przepis na perfekcyjny sernik z bezową pianką i brzoskwiniami. Wyjdzie przepyszny!

d21x3o7
4.6
(43 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

● 2 szklanki mąki
● 3 łyżki cukru pudru
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● 200 g masła
● 1 jajko

Masa serowa:
● ½ kg sera białego
● 100 g masła
● ½ szklanki cukru pudru
● 3 żółtka
● 1 budyń śmietankowy
● 1 puszka brzoskwiń

Piana:
● 3 białka
● szczypta soli
● ¾ szklanki cukru

Zdobienie:
● cukier puder

Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.

Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.

Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z bezą Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

83
32

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj