Sernik z bezą Ewy Wachowicz
Świąteczny sernik musi być puszysty i wyrośnięty. Ewa Wachowicz zdradziła nam swój przepis na perfekcyjny sernik z bezową pianką i brzoskwiniami. Wyjdzie przepyszny!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
● 2 szklanki mąki
● 3 łyżki cukru pudru
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● 200 g masła
● 1 jajko
Masa serowa:
● ½ kg sera białego
● 100 g masła
● ½ szklanki cukru pudru
● 3 żółtka
● 1 budyń śmietankowy
● 1 puszka brzoskwiń
Piana:
● 3 białka
● szczypta soli
● ¾ szklanki cukru
Zdobienie:
● cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze