ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b

Wielkanocna 2019. Tradycyjna pascha z bakaliami

Przepis

Niegdyś regularnie gościła na wielkanocnym stole i stanowiła ulubiony świąteczny smakołyk Polaków, zwłaszcza mieszkańców Kresów Wschodnich. Dziś paschę rzadko przygotowuje się w naszych domach, a szkoda, bo jest bardzo smaczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Trwa ładowanie...
ycipk-47tj1b
Zdjęcie Królestwo garów
Podziel się
Składniki
  • 500 g sera białego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przepis

Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu, aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser zemleć, można użyć sera mielonego z wiaderka. Żółtka (z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę. Dodać orzechy i skórkę, wymieszać. Foremkę wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

ycipk-47tj1b

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b