Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Tradycyjna pascha z bakaliami

Przepis

Niegdyś regularnie gościła na wielkanocnym stole i stanowiła ulubiony świąteczny smakołyk Polaków, zwłaszcza mieszkańców Kresów Wschodnich. Dziś paschę rzadko przygotowuje się w naszych domach, a szkoda, bo jest bardzo smaczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3xy12o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Tradycyjna pascha z bakaliami
Królestwo garów
Tradycyjna pascha z bakaliami
Składniki
  • 500 g sera białego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przepis

Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu, aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser zemleć, można użyć sera mielonego z wiaderka.

Żółtka (z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę. Dodać orzechy i skórkę, wymieszać.

Foremkę wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna pascha z bakaliami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3xy12o

Podziel się opinią

6
1
Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o