Babka piaskowa wielkanocna. Klasyczny przepis na świąteczny stół
Jakiego ciasta nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście babki piaskowej! Babka piaskowa to jeden z prostszych, ale niezwykle pysznych wielkanocnych wypieków. Kluczem do sukcesu jest znalezienie dobrego przepisu. Nie musicie już przekopywać się przez setki stron internetowych ani wertować książek kucharskich i zeszytów z przepisami. Mamy dla was sprawdzoną recepturę na wielkanocną babkę piaskową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Połączyć i dokładnie posiekać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz masłem.
- Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać gorące mleko, cukier waniliowy i aromat rumowy.
- Na koniec stopniowo dodawać mąkę z masłem.
- Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i posypanej bułką formy do pieczenia.
- Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze