Babka piaskowa wielkanocna. Klasyczny przepis na świąteczny stół
Jakiego ciasta nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście babki piaskowej! Babka piaskowa to jeden z prostszych, ale niezwykle pysznych wielkanocnych wypieków. Kluczem do sukcesu jest znalezienie dobrego przepisu. Nie musicie już przekopywać się przez setki stron internetowych ani wertować książek kucharskich i zeszytów z przepisami. Mamy dla was sprawdzoną recepturę na wielkanocną babkę piaskową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Połączyć i dokładnie posiekać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz masłem.
- Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać gorące mleko, cukier waniliowy i aromat rumowy.
- Na koniec stopniowo dodawać mąkę z masłem.
- Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i posypanej bułką formy do pieczenia.
- Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl