Wielkanocny mazurek z bakaliami

Mazurek na kruchym spodzie to jedno z klasycznych wielkanocnych ciast. Alicja proponuje mazurka z bakaliami bezą i kremem budyniowym. Niebo w gębie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

Mazurek bakaliowyMazurek bakaliowy
Alina Jasińska

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki przesianej
  • 250 g mąki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (gdy ciasto jest zbyt suche)

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru

Masa bezowa:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • dżem porzeczkowy
  • szklanka rumu (w wersji dla dorosłych)
  • 80 g rodzynek, żurawiny, suszonych śliwek (w wersji dla dorosłych namoczyć w szklance rumu na ok 1 godz.)
  • 80 g suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada biała i mleczna

Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzony tłuszcz posiekać nożem, połączyć z mąką, jajkami i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste, dodać śmietanę. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Przepis

1/2 szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.

Przepis

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać.

Przepis

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokątne placki, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem, wyłożyć pianę z białek, posypać bakaliami. Piec w 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Przepis

Masło utrzeć na puszystą masę. Ubijać dalej, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Kremem posmarować jeden placek, przykryć drugim. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). Nabierać łyżką czekoladę i polewać wierzch ciasta robiąc ukośne paski. Schłodzić w lodówce całą noc.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości