Wielkanocny mazurek z bakaliami

Mazurek na kruchym spodzie to jedno z klasycznych wielkanocnych ciast. Alicja proponuje mazurka z bakaliami bezą i kremem budyniowym. Niebo w gębie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

Mazurek bakaliowyMazurek bakaliowy
Alina Jasińska

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki przesianej
  • 250 g mąki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (gdy ciasto jest zbyt suche)

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru

Masa bezowa:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • dżem porzeczkowy
  • szklanka rumu (w wersji dla dorosłych)
  • 80 g rodzynek, żurawiny, suszonych śliwek (w wersji dla dorosłych namoczyć w szklance rumu na ok 1 godz.)
  • 80 g suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada biała i mleczna

Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzony tłuszcz posiekać nożem, połączyć z mąką, jajkami i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste, dodać śmietanę. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Przepis

1/2 szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.

Przepis

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać.

Przepis

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokątne placki, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem, wyłożyć pianę z białek, posypać bakaliami. Piec w 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Przepis

Masło utrzeć na puszystą masę. Ubijać dalej, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Kremem posmarować jeden placek, przykryć drugim. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). Nabierać łyżką czekoladę i polewać wierzch ciasta robiąc ukośne paski. Schłodzić w lodówce całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę