Wielkanocny mazurek z bakaliami
Mazurek na kruchym spodzie to jedno z klasycznych wielkanocnych ciast. Alicja proponuje mazurka z bakaliami bezą i kremem budyniowym. Niebo w gębie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g masła
- 250 g mąki krupczatki przesianej
- 250 g mąki pszennej przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (gdy ciasto jest zbyt suche)
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- 5 łyżek cukru
Masa bezowa:
- 4 białka
- 100 g cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- dżem porzeczkowy
- szklanka rumu (w wersji dla dorosłych)
- 80 g rodzynek, żurawiny, suszonych śliwek (w wersji dla dorosłych namoczyć w szklance rumu na ok 1 godz.)
- 80 g suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- czekolada biała i mleczna
Przepis
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzony tłuszcz posiekać nożem, połączyć z mąką, jajkami i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste, dodać śmietanę. Schłodzić 30 minut w lodówce.
Przepis
1/2 szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.
Przepis
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać.
Przepis
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokątne placki, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem, wyłożyć pianę z białek, posypać bakaliami. Piec w 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Przepis
Masło utrzeć na puszystą masę. Ubijać dalej, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Kremem posmarować jeden placek, przykryć drugim. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). Nabierać łyżką czekoladę i polewać wierzch ciasta robiąc ukośne paski. Schłodzić w lodówce całą noc.