Trwa ładowanie...
d322i7d
03-04-2020 11:52

Wielkanocny mazurek z bakaliami

Przepis

Mazurek na kruchym spodzie to jedno z klasycznych wielkanocnych ciast. Alicja proponuje mazurka z bakaliami bezą i kremem budyniowym. Niebo w gębie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

d322i7d
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 200 g masła
  • 250 g mąki krupczatki przesianej
  • 250 g mąki pszennej przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (gdy ciasto jest zbyt suche)

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru

Masa bezowa:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • dżem porzeczkowy
  • szklanka rumu (w wersji dla dorosłych)
  • 80 g rodzynek, żurawiny, suszonych śliwek (w wersji dla dorosłych namoczyć w szklance rumu na ok 1 godz.)
  • 80 g suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada biała i mleczna
Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzony tłuszcz posiekać nożem, połączyć z mąką, jajkami i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste, dodać śmietanę. Schłodzić 30 minut w lodówce.

1/2 szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokątne placki, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem, wyłożyć pianę z białek, posypać bakaliami. Piec w 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Ubijać dalej, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Kremem posmarować jeden placek, przykryć drugim. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). Nabierać łyżką czekoladę i polewać wierzch ciasta robiąc ukośne paski. Schłodzić w lodówce całą noc.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocny mazurek z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj