Wielkanocne kruche ciasteczka. Jak je zrobić?
Kruche ciasteczka wielkanocne w kształcie zajączków, kurczaczków i pisanek to idealny pomysł na świąteczne słodkości dla małych i dużych łasuchów. Pieczenie ciasteczek może być świetną zabawą dla wszystkich domowników.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- aromat do pieczenia (waniliowy lub pomarańczowy)
- produkty do ozdabiania (np. kolorowe lukry, polewa czekoladowa)
Przepis
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy masło roślinne, powinno być bardzo miękkie, najlepiej pokrojone w kostki, rozgniatamy z mąką łyżką tak, żeby powstały "wiórki".
- Potem dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18 proc. i aromat do pieczenia, można część zrobić np. z waniliowym i część z pomarańczowym.
- Ugniatamy porządnie i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować, wykroić foremkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10 minut.
- Pieczemy, aż się zarumienią, ale to, jak długo należy piec, zależy tak naprawdę od grubości ciasteczek. Na koniec dowolnie ozdabiamy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl