Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji

Zagęszczenie sosu to jeden z kluczowych momentów gotowania. Najczęściej używamy do tego mąki. Po jej dodaniu sos osiąga oczekiwaną konsystencję, ale robi się też cięższy i mniej delikatny, dlatego warto znać zdrowszy, naturalny zamiennik.

Sos możesz zagęścić bez grama mąkiSos możesz zagęścić bez grama mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | QAISAR

Przez lata zagęszczałam sosy mąką pszenną, ale odkąd odkryłam działanie siemienia lnianego, mąka odeszła w cień. Ten niepozorny składnik doskonale sprawdza się jako naturalny zagęstnik, który nadaje potrawie nie tylko porządną konsystencję, ale przy okazji wzbogaca o kilka wartości odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 czy błonnika. Przygotowanie siemienia zajmuje mało czasu, jest dziecinnie proste, a sos z jego dodatkiem staje się idealnie aksamitny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Jak zagęścić sos siemieniem lnianym?

Ta metoda może na początku wzbudzać pewne wątpliwości. Znany i stary trik z mąką każda gospodyni ma w małym palcu, ale mimo tego, warto spróbować czegoś nowego, tym bardziej że jest to wyjątkowo proste.

Zacznij od zmielenia siemienia lnianego – w tej postaci lepiej zagęszcza i łatwiej się rozprowadza w potrawie. Gdy sos jest prawie gotowy, na kilka minut przed końcem gotowania wsyp do garnka jedną lub dwie łyżeczki zmielonego siemienia. Dokładnie wymieszaj, aby nie utworzyły się grudki, i gotuj jeszcze chwilę, aż zauważysz, że sos staje się gęstszy i bardziej aksamitny. Jeśli nadal jest zbyt rzadki, dodaj kolejną małą porcję i ponownie podgrzej, aż osiągniesz idealną konsystencję.

Co daje siemię lniane oprócz konsystencji?

Oprócz tego, że siemię lniane działa jak zagęszczacz, wnosi do dania sporo dobrego – zawiera śluzy roślinne, które działają jak opatrunek dla żołądka i jelit. Dodatkowo w siemieniu znajdziemy zdrowe tłuszcze, błonnik i przeciwutleniacze. Zamiast zapychać sos mąką, która często powoduje uczucie ciężkości, można wzbogacić go czymś, co realnie wspiera trawienie.

Co więcej, siemię lniane dostarcza kwasów omega-3, które wspomagają serce i obniżają stany zapalne w organizmie. Jest także źródłem lignanów – naturalnych fitoestrogenów, które pozytywnie wpływają na równowagę hormonalną, zwłaszcza u kobiet. Zmielone nasiona lnu są też dużo lepiej przyswajalne, dlatego już niewielki ich dodatek nie tylko poprawia strukturę dania, ale też wzbogaca je o wartościowe mikroelementy.

Do jakich potraw dodawać siemię?

Siemię lniane pasuje do wielu dań – od prostych sosów pomidorowych na makaron, po duszone warzywa, gulasze i potrawki. Jego neutralny smak sprawia, że nie zmienia charakteru potrawy, a po ugotowaniu staje się niemal niewyczuwalne. Warto też zauważyć, że siemię lniane świetnie sprawi się jako zamiennik jajka na przykład w ciastach lub plackach.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Piję zamiast kawy. Syci i odżywia organizm, więc energia szybko wskakuje poziom wyżej
Piję zamiast kawy. Syci i odżywia organizm, więc energia szybko wskakuje poziom wyżej