12 potraw wigilijnych - klasyka na wigilijnym stole
Prawdziwa polska Wigilia nie może obejść się bez 12 klasycznych dań, które stanowią jeden z elementów naszej świątecznej tradycji. Ich smak i aromat od zawsze kojarzy się z niepowtarzalną atmosferą Bożego Narodzenia. Tego roku 12 potraw wigilijnych ponownie zakróluje na uroczyście zastawionych stołach. Zobacz klasyczny zestaw dań, których nie ma prawa zabraknąć w trakcie tej wyjątkowej świątecznej kolacji.
Tradycja wigilijnych potraw
Prawdziwa polska Wigilia nie może obejść się bez 12 klasycznych dań, które stanowią jeden z elementów naszej świątecznej tradycji. Ich smak i aromat od zawsze kojarzy się z niepowtarzalną atmosferą Bożego Narodzenia. Tego roku 12 potraw wigilijnych ponownie zakróluje na uroczyście zastawionych stołach. Zobacz klasyczny zestaw dań, których nie ma prawa zabraknąć w trakcie tej wyjątkowej świątecznej kolacji.
12 potraw wigilijnych to jeden z wielu symboli, jakie wypełniają obchody Bożego Narodzenia w Polsce. Przygotowanie wszystkich z nich jest równie istotne, jak przełamanie się opłatkiem lub nakrycie dodatkowego talerza dla niespodziewanego gościa. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie świąt bez smaku niektórych dań. Czego nie ma prawa zabraknąć na wigilijnym stole?
Karp
Wspólną cechą wszystkich potraw wigilijnych jest ich postny charakter. Polski obyczaj każe unikać w Wigilię Bożego Narodzenia dań mięsnych i tych przygotowanych na tłuszczu zwierzęcym. Z tego też względu wiele naszych tradycyjnych specjałów wigilijnych opiera się na rybach. Wśród nich króluje oczywiście karp. Najczęściej serwuje się go usmażonego lub zalanego w galarecie, do której wywar przyrządza się z kręgosłupa i głowy tej ryby. Tak podane danie nosi nazwę karpia po żydowsku i urozmaicone jest słodkimi dodatkami (np. rodzynkami), marchewką oraz ugotowanymi na twardo jajkami. Karp nie jest jedyną rybą, jaka pojawia się na wigilijnym stole. Bardzo często obok niego znajduje się również miejsce dla innych gatunków - np. smażonego pstrąga, a także śledzi (najczęściej marynowanych w oleju wraz z cebulką lub podawanych w formie rolmopsa).
Ryba po grecku
Wśród 12 potraw wigilijnych powinna znaleźć się także ryba po grecku. Wbrew swojej nazwie, danie to nie ma nic wspólnego z ojczyzną demokracji. Przyrządza się je najczęściej z filetów z dorsza (ale również z mintaja lub miruny), które należy usmażyć, a następnie pokryć gęstym sosem z uduszonej marchwi, selera, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego. Rybę po grecku można jest zarówno na gorąco, jak i na zimno. Potrawa ta to jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań i po prostu nie może go zabraknąć na naszym suto zastawionym stole!
Barszcz z uszkami
Tradycyjną wigilijną zupą jest barszcz czerwony podawany ze smakowitymi uszkami. W przeciwieństwie do barszczu gotowanego na co dzień, ten opiera się na postnym wywarze z suszonych grzybów, włoszczyzny i buraków. Obecnie coraz częściej Polacy przygotowują to danie z gotowych koncentratów dostępnych w sklepach. Aby jednak poczuć smak prawdziwego wigilijnego barszczu, należy ugotować go całkowicie samemu! Niezbędny będzie do tego zakwas buraczany, który należy przyrządzić około 7-10 dni przed wigilią. Uszka natomiast są nieco inną formą charakterystycznie zawijanych pierożków z farszem z grzybów i kapusty. W połączeniu z tradycyjnym barszczem wigilijnym stanowią niezwykle aromatyczne oraz smakowite połączenie.
Pierogi z kapustą i grzybami
Jednym z najpyszniejszych dań wśród tradycyjnych 12 potraw wigilijnych są z pewnością pierogi z kapustą i grzybami. Zebrane i ususzone jesienią grzyby wraz z przygotowaną wcześniej kiszoną kapustą tworzą wspólnie jedyny w swoim rodzaju farsz, którego smak zawsze kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Pierogi podaje się zarówno ugotowane, jak i podsmażone na patelni. Sam farsz wykorzystać można także do zrobienia apetycznych pasztecików z ciasta drożdżowego lub krokietów!
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Tradycja jego przygotowania sięga czasów, gdy w Polsce nie było jeszcze ziemniaków i kapustę uprawiało się na szeroką skalę. Spożywana była ona niezwykle często, a przy ważniejszych okolicznościach dodawano do niej różne urozmaicenia. Groch był właśnie jednym z nich. Aby przygotować tradycyjną kapustę z grochem, należy namoczyć ten drugi w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie ugotować, zmiksować i dodać do gotującej się na małym ogniu kapusty. Całość można dodatkowo wzbogacić zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulą oraz pieczarkami.
Kutia
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć deseru. Tradycyjnym przykładem świątecznego dania na słodko jest kutia, czyli charakterystyczna mieszanka pszenicy, maku, słodu, bakalii, orzechów, rodzynek i miodu. Niezwykle pyszne i aromatyczne danie, które kojarzy się z bożonarodzeniową magią. Innymi przykładami deserów wigilijnych są również ciasta - makowiec, sernik oraz świąteczny piernik. Warto pomyśleć również o przygotowaniu jakiegoś słodkiego napoju. Klasycznym polskim trunku goszczącego na wigilijnym stole jest kompot z suszu.
12 potraw wigilijnych - przykładowy spis
1. Chleb,
2. Śledzie w oleju,
3. Ryba po grecku,
4. Paszteciki,
5. Barszcz czerwony z uszkami,
6. Kapusta z grochem,
7. Pierogi z grzybami i kapustą,
8. Karp smażony,
9. Karp po żydowsku,
10. Kutia,
11. Makowiec,
12. Kompot z suszu
W. Chentkiewicz/mp/WP Kuchnia