Karp
Wspólną cechą wszystkich potraw wigilijnych jest ich postny charakter. Polski obyczaj każe unikać w Wigilię Bożego Narodzenia dań mięsnych i tych przygotowanych na tłuszczu zwierzęcym. Z tego też względu wiele naszych tradycyjnych specjałów wigilijnych opiera się na rybach. Wśród nich króluje oczywiście karp. Najczęściej serwuje się go usmażonego lub zalanego w galarecie, do której wywar przyrządza się z kręgosłupa i głowy tej ryby. Tak podane danie nosi nazwę karpia po żydowsku i urozmaicone jest słodkimi dodatkami (np. rodzynkami), marchewką oraz ugotowanymi na twardo jajkami. Karp nie jest jedyną rybą, jaka pojawia się na wigilijnym stole. Bardzo często obok niego znajduje się również miejsce dla innych gatunków - np. smażonego pstrąga, a także śledzi (najczęściej marynowanych w oleju wraz z cebulką lub podawanych w formie rolmopsa).