Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Najprostszy przepis na makaron - tylko czosnek, oliwa, garść natki pietruszki i parmezan. Do podstawowych składników można dodać szparagi, cukinię, brokuły, kurczaka czy krewetki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 450 g spaghetti
- 125 ml oliwy z oliwek
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
- parmezan
- Zagotuj garnek osolonej wody, dodaj makaron i ugotuj al dente (8-10 min.).
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek oraz szczyptę soli i smaż 3-4 minuty na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż czosnek się przyrumieni. Uważaj, żeby się nie przypalił, gdyż wtedy robi się gorzki. Zdejmij z ognia.
- Makaron odcedź, wyłóż na podgrzany półmisek i polej oliwą z czosnkiem. Dodaj posiekaną pietruszkę, tarty parmezan, posól i popieprz do smaku i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze