Trwa ładowanie...
d10espp
29-08-2019 09:16

Kurczak pieczony z winem i kurkami

Przepis

Aromatyczny kurczak pieczony w białym winie z dodatkiem świeżych kurek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia Anna, autorka przepisu, przyznała, że zainspirowała się recepturą Audrey Hepburn na pieczeń cielęcą z grzybami. Macie ochotę na więcej pyszności? Znajdziecie je na blogu "Kuchennymi Drzwiami".

d10espp
3.1
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 2 uda kurczaka eko
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g świeżych kurek
  • 1/2 pęczka kopru
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Uda kurczaka przekrawamy na pół, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Nacieramy solą i pieprzem. Kurki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron na złoto. Przekładamy do naczynia, w którym będzie się piekł. Na patelnię wkładamy posiekaną cebulę i czosnek – lekko podsmażamy i dodajemy do kurczaka. Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i pieczemy 15 minut. Odkrywamy, wlewamy połowę wina i zdejmujemy pokrywkę. Pieczemy aż płyn odparuje, dodajemy kurki i tymianek, wlewamy resztę wina i śmietanę. Pieczemy bez przykrycia jeszcze 15 minut. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i posypujemy siekanym koprem. Podajemy z białym wytrawnym winem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Kurczak pieczony z winem i kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10espp
d10espp
d10espp
d10espp
Więcej tematów
d10espp