Trwa ładowanie...
d1hv3bo
27-05-2019 13:34

Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny

Przepis

- Tak przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy - zachęca Diana, autorka bloga "Di bloguje". Kto ma ochotę wypróbować ten przepis?

d1hv3bo
3.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części)
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • papryka ostra w proszku (do smaku)
  • sól (do smaku)

Dodatkowo:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml)

Ponadto:

  • olej do smażenia
Przepis

Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę w piórka oraz drobno posiekany czosnek. Warzywa podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda), dodać koncentrat, listki laurowe i na końcu bulion. Wszystko razem wymieszać oraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić. Powstały sos przelać do kurczaka. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia.

Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

39
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hv3bo
d1hv3bo
d1hv3bo
d1hv3bo
Więcej tematów
d1hv3bo