Trwa ładowanie...
dkxl5a4
02-09-2021 13:41

Przeplatana kurkami. Najsmaczniejsza po grzybobraniu

Przepis

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Doskonale pasują do zup, sosów, tart, zapiekanek. Jednak możemy je dodać także do lekkie i pysznej sałatki. Oto przepis.

dkxl5a4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer: Ekaterina Kondratova
Składniki

*NA SAŁATKĘ: *

NA SOS:

  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżego estragonu i tymianku
  • 2 łyżki jasnego
  • octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju orzechowego
  • 1 czerwona cebula
Przepis
  • Zagotować 2 litry posolonej wody. Przygotować fasolkę, odciąć końce, pokroić na kawałki. Wrzucić fasolkę na wrzątek i gotować, aż będzie miękka. Odcedzić na sicie.
  • Kurki oczyścić, większe przekroić. Na patelni rozgrzać masło. Kurki zrumienić, pod koniec smażenia doprawić solą oraz pieprzem.
  • Sałatę i radicchio opłukać i osuszyć. Liście – jeśli trzeba – porwać na kawałki. Wymieszać w salaterce fasolkę szparagową z sałatą oraz kurkami.
  • Cebulę obrać i posiekać, ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Estragon i tymianek opłukać, posiekać. Wymieszać oliwę i olej orzechowy z octem winnym, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, cebulę oraz czosnek. Sos dokładnie utrzeć.
  • Polać sałatkę sosem i odstawić, aby nabrała smaku. Bezpośrednio przed podaniem posypać usmażonymi kurkami.

Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Przeplatana kurkami. Najsmaczniejsza po grzybobraniu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
Więcej tematów
dkxl5a4