5 pomysłów
Pieprznik jadalny, czyli kurka, to jeden z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Te żółte piękności są bardzo aromatyczne, a ich smak i zapach są niepowtarzalne. Nie dziwi więc, że w sezonie ich popularność bije wszystkie rekordy. Kurki najlepiej jeść zaraz po zebraniu, a możliwości ich wykorzystania jest wiele. Oto pięć naszych propozycji na smaczne potrawy z kurkami w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa kurkowa
To danie ma swoich wiernych fanów. Zupę koniecznie musimy zrobić ze świeżych kurek, wtedy będzie najsmaczniejsza. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujemy: pół kilograma dokładnie umytych i oczyszczonych kurek, kilka ziemniaków, dwie marchewki, por, dwie pietruszki, dwa litry bulionu warzywnego, masło, koperek, śmietanę, sól i pieprz. Kurki dzielimy na dość duże kawałki, a mniejsze grzyby pozostawiamy w całości. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zupę zabielamy śmietaną.
Jajecznica z kurkami
Grzyby i jajka to idealne połączenie. A jajecznica z kurkami to prawdziwy delikates. Składniki: cebula, oczyszczone kurki, natka pietruszki, sól, pieprz i, oczywiście jajka. Cebulę siekamy drobno, kurki dzielimy na małe kawałki. Na maśle podsmażamy grzyby z cebulą, wbijamy jajka, doprawiamy, smażymy krótko, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z bagietką.
Kurczak smażony z kurkami
To szybkie danie jest idealne na lekki obiad. Najlepiej przygotować je w woku, ale duża patelnia w zupełności wystarczy. Potrzebujemy: dwie piersi kurczaka bez skóry, pół kilograma kurek, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, olej, śmietanę, sól, pieprz, trochę mielonej ostrej papryki. Piersi z kurczaka kroimy na paski, oprószamy solą, pieprzem i papryką. W woku rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy kurczaka i kurki, smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojony na dość spore kawałki szczypiorek i wlewamy śmietanę. Dusimy dwie minuty.
Roladki z kurkami
Kurki mogą stanowić również świetny element farszów. Można nimi nadziewać pierogi, naleśniki, ale my proponujemy nadziewane kurkami roladki ze schabu. Składniki: po kilka plastrów schabu i szynki wędzonej, pół kilograma kurek, jajko, natka pietruszki, bułka tarta, mąka pszenna, śmietana słodka, sól, pieprz, suszony tymianek, czosnek mielony. Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Kurki podsmażamy na maśle, studzimy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, posiekaną natkę, trochę śmietany i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to masę kurkową. Mięso zwijamy i obwiązujemy sznurkiem, obtaczamy w mące i smażymy na smalcu lub maśle z każdej strony kilka minut. Podajemy z sałatą.
Sos z kurek
I na koniec sos, który będzie ozdobą każdego dania mięsnego ale także makaronu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a grzyby nie tracą swojego smaku. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bulion warzywny, śmietanę słodką, sól i pieprz. Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy sos koło pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku, śmietanę i posiekaną natkę. Sos musi być gęsty i aksamitny.