Trwa ładowanie...
d2na2mb
21-12-2014 21:47

Makowiec w wersji luksusowej

Przepis

Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Podaj swoim gościom makowca w wersji na bogato. Wypełniony makiem, bakaliami oraz miodem wypiek z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów.

d2na2mb
2.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Ciasto: (na 2 makowce)

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 żółtka (do ciasta)
  • 4 białka (do smarowania ciasta pod warstwę makową)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g rzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g migdałów
  • 2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Przepis

Najpierw robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko – mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wyrośnięte drożdże oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki całkowicie się ze sobą połączą.

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym wbijając pięść w ciasto wypuszczamy powietrze i znów chwilę zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia – czynność tę powtarzamy dwukrotnie.

Masa makowa: Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i
zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do przestudzonej masy makowej dodajemy ubite z cukrem żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka i 2 łyżki rumu. Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy cienko ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy białkiem i wykładamy grubą warstwę masy makowej zostawiając po 4-5 cm wolnego ciasta z każdego boku. Z krótszych boków robimy zakładkę i zawijamy do środka (jakieś 3-4 cm), a następnie zaczynamy ciasno zwijać ciasto z dłuższego boku tworząc rulon. Tak samo postępujemy z drugim makowcem. Zwinięte makowce luźno zawijamy w pergamin i umieszczamy na blasze. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy makowce lukrem i skórką pomarańczową oraz np. migdałami w słupkach.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Makowiec w wersji luksusowej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb