Trwa ładowanie...
d2e1hig
04-09-2022 11:06

Placuszki z cukinii. Przepyszne, chrupiące i delikatne

Przepis

Te placuszki mogą śmiało konkurować z ziemniaczanymi. Warto je robić jak najczęściej właśnie teraz, kiedy sezon na cukinię jest w pełni.

d2e1hig
3.4
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukinia (około 300 g)
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)
  • sól i czarny pieprz
Przepis
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2-3 minuty.
  • Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty.
  • Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Sos pomidorowy:

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placuszki z cukinii. Przepyszne, chrupiące i delikatne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
Więcej tematów
d2e1hig