Trwa ładowanie...
d237b9c
23-09-2021 14:40

Pierogi z opieńkami i kiszoną kapustą

Przepis

Sezon grzybowy w pełni. Kiedy wrócimy z lasu z koszem pełnym opieniek, możemy zrobić na obiad przepyszne pierogi z farszem z grzybów i kiszonej kapusty.

d237b9c
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Michal_Szulc
Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • gorąca woda

Farsz:

  • 0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 ugotowanych marchewek
  • 2 ugotowane selery
  • 2 cebule
  • przyprawy (2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, majeranek, sól)
  • bułka tarta
Przepis
  • Ugotowane i odsączone wcześniej opieńki wrzucamy do garnka z kapustą kiszoną zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
  • Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby.
  • W maszynce mielimy kapustę, grzyby, cebule, marchewki i selery. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, solą i majerankiem. Dodajemy bułki tartej do zagęszczenia farszu.
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, solimy, dodajemy wody i zagniatamy ciasto.
  • Urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, resztę ciasta owijamy w ściereczkę.
  • Z ciasta wycinamy kubkiem kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 2 minuty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi z opieńkami i kiszoną kapustą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d237b9c
d237b9c
d237b9c
d237b9c
Więcej tematów
d237b9c