Trwa ładowanie...
d4a85jq
15-01-2016 10:06

Placki ziemniaczane z imbirem i chili

Przepis
3.9
(7 głosów)
Oceń:
d4a85jq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru (lub 1/2 świeżo startego)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana do podania
Przepis

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wlać sos sojowy i doprawić całość chili oraz imbirem. Połączyć składniki, intensywnie mieszając. Na koniec dodać mąkę pszenną i kartoflaną, ponownie wymieszać. Można doprawić do smaku.

Za pomocą łyżki nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z kleksem ze śmietany.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Placki ziemniaczane z imbirem i chili
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a85jq
d4a85jq
d4a85jq
d4a85jq
Więcej tematów
d4a85jq