Trwa ładowanie...
d46nz9h
29-07-2008 19:57

Babka z ziemniaków

Przepis

Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną. Będzie idealna! to tradycyjny podlaski przepis.

d46nz9h
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 75 dag ziemniaków
  • 8 dkg kaszy manny
  • 12 dag mąki
  • 1 jajko
  • 4 dag masła
  • 4 dag drobno startego żółtego sera
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek natki

Farsz:

  • 50 dag pomidorów
  • 50 dag pieczarek
  • 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 dag masła
  • 1/8 litra bulionu z kostki
  • 20 dag kremówki
  • 5 dag drobno startego żółtego sera
  • 5 dag grubo startego żółtego sera
  • sól
  • biały pieprz
  • tłuszcz do foremki
Przepis

Ziemniaki ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę lub zemleć. Dodać mąkę, jajko, masło, ser, łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę. Dokładnie wyrobić masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy w kształcie wieńca.

Umieścić foremkę w głębszej blaszce napełnionej gorącą wodą. Piec 75 minut w temp. 200 stopni.
W tym czasie przygotować farsz.

Pomidory pokroić w cząstki, usunąć pestki. Pieczarki pociąć w plastry, szczypiorek posiekać. Na maśle podsmażyć pieczarki. Następnie dodać pomidory, podlać bulionem i śmietaną. Poddusić. Dorzucić szczypiorek. Dusić jeszcze minutę. Przyprawić solą, pieprzem, wsypać ser.

Gotową babkę wyjąć z pieca, posypać grubo startym serem. Zapiekać 10 min. w temp. 200 stopni.
Następnie wyjąć babkę z foremki, przełożyć na półmisek. Napełnić babkę przygotowanym farszem.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Babka z ziemniaków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d46nz9h
d46nz9h
d46nz9h
d46nz9h
Więcej tematów
d46nz9h