Trwa ładowanie...
do0r59v
22-07-2019 14:55

Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk

Przepis

Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. W cukierniach i piekarniach trudno znaleźć prawdziwe jagodzianki, dlatego najlepiej samemu upiec te pyszne drożdżowe bułeczki. Przepis nie jest skomplikowany. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchennymi Drzwiami".

do0r59v
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

  • 300 g świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kruszonka:

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przepis

Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.

Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota. Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
do0r59v
do0r59v
do0r59v
do0r59v
Więcej tematów
do0r59v