Bakłażany po królewsku
Widząc na targu bakłażany, zastanawiamy się często, jak to warzywo przyrządzić. Nadziewane z patelni - to jest to! Potrzebujemy: dwa duże bakłażany, pół kilograma dobrego mielonego mięsa, czosnek, cebulę, dwie łyżeczki curry, pół pęczka kolendry, pół szklanki bułki tartej, sok z jednej cytryny, oliwę, sól i pieprz. Bakłażany przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku, wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni. Dodajemy mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy pięć minut. Dodajemy pokrojone drobno wnętrze bakłażana i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku i nadziewamy masą wydrążone warzywa.
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy bułką tartą, każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 20 minut.