Kalarepa z mozzarellą
Kalarepa to niedoceniane w Polsce warzywo. Zawiera tyle samo cennych substancji co kapusta, ale powoduje mniej wzdęć i jest znakomitą przekąską. Jeśli jednak ktoś nie lubi smaku świeżej kalarepy, powinien spróbować przetworzonej. Do naszego przepisu potrzebne będą: dwie duże kalarepy, pomidor, dwie kulki mozzarelli, bazylia, sól, pieprz, kilka łyżek bułki tartej, masło i oliwa. Kalarepy obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i wydrążamy środek. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą, solimy i dodajemy kilka łyżek masła. Odcedzamy całość, wylewając płyn do miseczki. Do ostudzonej kalarepy wkładamy warstwami plastry pomidora, mozzarelli i listki bazylii. Doprawiamy pieprzem, solą i skrapiamy oliwą. Posypujemy bułką tartą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy kilkanaście minut. Podajemy na
zimno.