Grill idealny. Eksperci radzą, jakich błędów unikać

Grillowanie to dla wielu Polaków nie tylko sposób na podanie pysznego jedzenia, ale również forma relaksu, a nierzadko okazja do rywalizacji. Niestety, mimo że tak chętnie przewracamy mięso na ruszcie, nadal popełniamy sporo błędów. Jednocześnie nie boimy się eksperymentować z nowymi produktami. Praktyczne triki zdradzili nam podczas grilla z Tesco Paweł Kibart, finalista programu Top Chef oraz Maciej Grubman z zespołu BBQ Polska.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Jak grillują Polacy?

Obraz
© 123RF.COM

Grillowanie to dla wielu Polaków nie tylko sposób na podanie pysznego jedzenia, ale również forma relaksu, a nierzadko okazja do rywalizacji. Niestety, mimo że tak chętnie przewracamy mięso na ruszcie, nadal popełniamy sporo błędów. Jednocześnie nie boimy się eksperymentować z nowymi produktami. Podczas grillowania z Tesco, praktyczne triki zdradzili nam Paweł Kibart finalista programu Top Chef oraz Maciej Grubman z zespołu BBQ Polska.

/ 7Najczęstsze błędy

Obraz
© Fotolia

- Najczęstszym błędem popełnianym przez Polaków podczas grillowania jest wkładanie zimnego, często nierozmrożonego do końca, mięsa do grilla. Zdecydowanie nie powinniśmy tego robić, ponieważ spali się z zewnątrz, a w środku będzie surowe. Druga rzecz to brak umiejętności poprawnego rozpalenia grilla. Gdy pali się tylko w centralnej części, a jest zimny po bokach, poszczególne kawałki mięsa nie są gotowe w tym samym czasie, częściowo mogą być przypalone lub surowe. Dlatego tak ważne, aby dokładnie rozprowadzić ciepło po całym grillu. Polecam stosowanie naturalnych metod rozpalania. Nie wrzucajmy chemii, bo mimo że wydaje nam się, że nie czuć konkretnego środka (paliwa lub kostki), to ma on wpływ na wartości odżywcze przygotowywanych produktów - mówi mistrz BBQ Maciej Grubman.

- Nie jestem fanem używania aluminiowych tacek, ponieważ to co w niej jest pod wpływem temperatury wchodzi w reakcję z jedzeniem. Należy dobrać odpowiednią temperaturę do tego co grillujemy, aby węgiel dodatkowo się nie dymił. Grillowanie wymaga czasu - dodaje szef kuchni Paweł Kibart.

/ 7Eksperymenty na ruszcie

Obraz
© Shutterstock.com

Jak podkreśla Paweł Kibart, Polacy coraz częściej eksperymentują z nowymi produktami.

- Powoli odchodzimy od klasyki, jak karkówka czy kiełbasa. Na ruszt coraz częściej trafiają sery, warzywa czy bardzo wdzięczne ryby. Często problemem przy tych ostatnich jest kwestia ściągania skóry z ryby, ale odpowiednia temperatura, a także marynata sprawiają, że cały produkt można łatwo zdjąć z grilla bez skóry, mięso zachowuje strukturę, nie jest przesuszone, a wyjątkowo smakuje. W tym roku szczególnie widoczny jest trend na grillowanie dobrej jakości wołowiny, również ten sezonowanej, którą łatwiej można dostać w sklepach. Nie trzeba się bać tych produktów, warto próbować i testować nowe smaki.

/ 7Dobra marynata to podstawa

Obraz
© 123RF.COM

- Przed grillowaniem ryb warto zamarynować je np. w soku z pomarańczy lub grillować z dodatkiem plasterków cytrusów. Stek wystarczy natrzeć olejem i dodać gałązkę świeżego zioła, a po usmażeniu w odpowiedniej temperaturze otrzymamy soczysty i pyszny kawałek mięsa. Jeśli użyjemy wołowiny dojrzewającej, wysokiej jakości, danie obroni się samo.

Marynaty ogółem dzielimy na mokre i suche. W przypadku tych pierwszych najprostszą bazą będzie olej, a wśród dodatków pojawić się może cebula, czosnek i zioła. Podstawą w marynatach suchych jest papryka słodka suszona, ale smak może uzupełnić papryka wędzona lub ostra. W marynatach suchych doskonale sprawdzi się drób, ale dla zrównoważenia smaku warto zaserwować go w towarzystwie grillowanego, kremowego i lekko orzechowego sera camembert oraz dwóch sosów: barbecue i na bazie jogurtu - tłumaczy szef kuchni.

/ 7Owoce na grillu

Obraz
© 123RF.COM

Deser podczas grillowania? To możliwe i wyjątkowo proste. Sekrety zdradził nam Paweł Kibart.

- Większość owoców można grillować - z wyłączeniem tych mniejszych, ze względu na kwestie praktycznych. Szczególnie nadaje się do tego melon czy plastry świeżego ananasa. Także polskie produkty z sadu warto wrzucić na ruszt, w tym szczególnie jabłka i gruszki. Można grillować również truskawki, które polecam nabić na szpadkę szaszłykową, a następnie polać syropem klonowym i dodatkowo doprawić zielonym pieprzem, aby potrawa nie była mdła. Na rusz nadaje się również banan w całości, w skórce, którego przed podaniem można udekorować polewą czekoladową.

/ 7Gadżety dla fana grilla

Obraz
© Pixabay.com

Podczas grillowania zapytaliśmy mistrza BBQ i szefa kuchni o to, w co warto zainwestować, aby cieszyć się gorącym posiłkiem z rusztu, bez obaw o kulinarne wpadki.

- Polecam zakup dobrego grilla. Do tego dobrej jakości brykiet lub węgiel. Praktyczny sprzęt, który pozwoli nam wyczyścić grill po każdym grillowaniu. Przydadzą się również szczypce, pogrzebacz czy szczotki.

/ 7Ziemniaczki z grilla

Obraz
© Shutterstock.com

O ile temperatura i długość smażenia steków w dużej mierze zależą od używanego mięsa, a także jego jakości i grubości, o tyle klasyczne ziemniaczki znad żaru to zawsze sprawdzona przekąska z grilla. Paweł Kibart podpowiedział, jak zrobić je najlepiej i najprościej.

- Polecam najpierw lekko podgotować je w osolonej wodzie. Większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki i później "dociągnąć" je na grillu. Oliwa, trochę czosnku i świeży rozmaryn - to w zupełności wystarczy, aby podkręcić ich smak i zaserwować pyszną przystawkę. Można je oczywiście owinąć boczkiem lub podać faszerowane twarogiem, ale same w sobie też są doskonałe.

Rozmawiała Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru