9 warzyw, których lepiej nie gotować

Warzywa to nieodłączny element diety, ale aby w pełni korzystać z ich cennych składników, należy je umiejętnie przygotować. Niektóre produkty bowiem nie powinny być poddawane zbyt długiej obróbce cieplnej w garnku z gotującą się wodą, gdyż w ten sposób tracą witaminy i pierwiastki mineralne. Oto 9 warzyw, które lepiej jeść na surowo lub ugotować inną metodą.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Gotowanie pozbawi je prozdrowotnych właściwości

Obraz

Warzywa to nieodłączny element diety, ale aby w pełni korzystać z ich cennych składników, należy je umiejętnie przygotować. Niektóre produkty nie powinny być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej w garnku z gotującą się wodą, gdyż w ten sposób tracą witaminy i pierwiastki mineralne. Oto 9 warzyw, które lepiej jeść na surowo lub ugotować inną metodą.

/ 11Rukola

Obraz
© Shutterstock.com

To produkt bogaty w błonnik (syci na dłużej) i przeciwutleniacze (walczą z wolnymi rodnikami, które przyśpieszają proces starzenia się naszych komórek), a także w związki znane jako glukozynolany (mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego i trzustki). Rukola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. W jej składzie znajdziemy też żelazo oraz miedź, potas, wapń i fosfor. Ma dużo chlorofilu, który przeciwdziała uszkodzeniom DNA i chroni wątrobę przed uszkodzeniami aflatoksynami - są to substancje toksyczne produkowane przez grzyby, pleśnie.

Rukola podawana na ciepło traci wszystkie prozdrowotne właściwości, a w dodatku staje się jeszcze bardziej gorzka. Lepszym pomysłem jest podanie jej w formie sałatki np. ze świeżym pomidorem, oliwkami, uprażonym słonecznikiem i serem typu feta.

/ 11Papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C - w 100 gramach produktu jest jej aż 144 mg. Jednak w procesie gotowania traci ten cenny składnik, dlatego lepiej jeść ją na surowo jako element sałatki lub zdrową przekąskę podawaną z jogurtowym dipem i hummusem. Nie jest to jednak przysmak dla wszystkich - surowa papryka bywa źle tolerowana przez osoby mające problemy z wątrobą, cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego czy mające ogólne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tym osobom poleca się podpiekanie lub duszenie papryki.

/ 11Brukselka

Obraz
© Shutterstock.com

To małe warzywo to kopalnia witamin - przede wszystkim z grupy B, które działają korzystnie na nasz układ nerwowy. Niestety, długie gotowanie brukselki pozbawia ją wartościowych składników. Aby uniknąć tej sytuacji, najlepiej ugotować ją na parze.

/ 11Rukiew wodna

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo cenny w rukwi wodnej jest beta-karoten, prekursor witaminy A, który ma silne działanie przeciwutleniające. Innym ważnym antyoksydantem jest w niej witamina C. W rukwi dużo jest wapnia, magnezu, cynku, żelaza, potasu, białka, błonnik, witaminy K (dwie garście w ponad 200 proc. pokrywają dzienne zapotrzebowanie), witaminy E, B2, D i B9, czyli kwasu foliowego.

Gotując rukiew we wrzątku, doprowadzimy do wypłukania z niej tych istotnych mikroelementów. Warzywo to doskonale smakuje jednak na surowo i w takiej formie najlepiej je podawać - nie tylko jako element sałatki, ale również dodatek na kanapkę.

/ 11Kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

Kalafior nie tylko jest pyszny, ale znajdziemy w nim najważniejsze dla organizmu witaminy i pierwiastki (w tym witaminę C, wapń i potas). Najczęściej podajemy go z wody w towarzystwie masełka i bułki tartej, ale zamiast wrzucać go do garnka i gotować kilkanaście minut, poleca się zapiekanie go, grillowanie, gotowanie na parze lub blanszowanie.

/ 11Brokuły

Obraz
© Shutterstock.com

To doskonałe źródło witaminy C. W porcji (100 g) znajdziemy jej 83 mg. Warzywo to powinny jeść osoby cierpiące na problemy z nadciśnieniem, ponieważ zawiera bardzo dużo potasu, a stosunkowo mało sodu. W 100 g brokuła znajdziemy 385 mg potasu, a tylko 7 mg sod. Długo gotowane w garnku brokuły, podobnie jak kalafior, stracą wszystkie cenne witaminy i pierwiastki. Lepszym sposobem ich przygotowania będzie gotowanie na parze (w parowarze lub specjalnych koszyczkach), a także blanszowanie ich.

/ 11Kapusta

Obraz
© 123RF.COM

To w białej kapuście znajdziemy spore dawki witaminy C i K, ale giną one w trakcie obróbki w wysokiej temperaturze. Aby zachować właściwości tego warzywa, lepiej podawać je na surowo np. w postaci smacznej surówki.

/ 11Rzeżucha

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten kojarzy nam się głównie z ozdobą wielkanocnego stołu, ale to pyszne źródło witamin i mikroelementów. Warto dodawać rzeżuchę do sałatek i kanapek. Gotowana jest nie tylko praktycznie bezwartościowa, ale przede wszystkim niesmaczna.

10 / 11Jarmuż

Obraz
© 123RF.COM

To jedno z najpopularniejszych warzyw ostatnich sezonów. Dodawany do koktajli czy podawany z dressingiem to smaczna dawka witaminy A, C oraz K. Jedzenie surowego jarmużu w nadmiarze może doprowadzić jednak do dolegliwości zdrowotnych - w tym wzdęć, dlatego należy zachować umiar. Można też przygotować podpiekane, domowe chipsy z jarmużu.

11 / 11Tych warzyw nigdy nie jedz na surowo

Obraz
© 123RF.COM

Omawiając warzywa, których lepiej nie gotować, warto zaznaczyć, że są takie produkty, które zawsze powinny być serwowane po obróbce termicznej. Należą do nich m.in. popularne ziemniaki oraz fasola. Spożyte na surowo mogą wywołać poważne dolegliwości układu pokarmowego.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja