Meksykańska zupa z wołowiną
Rozgrzewa, syci i smakuje wybornie. Po zjedzeniu już pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam naprawdę gorąco!
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 1½ l bulionu jarzynowego
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- mała marchewka
- 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
- 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki ziaren kuminu,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- świeża kolendra.
Przygotowanie: warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu (możesz użyć już rozdrobnionych przypraw). W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić, teraz dodaj przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka minut, aż staną się miękkie. Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą. Do zupy możesz także dodać pokrojone w plasterki lub kosteczkę papryczki chili.