Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami
Oto przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i karmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad – rozgrzewający, a do tego bardzo smaczny.
Składniki:
- 3 cebule,
- 2 główki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 6 szklanek warzywnego bulionu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżki masła,
- szczypta kuminu,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- czarny pieprz,
- do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż, aż nie zacznie brązowieć. Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 minuty, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj, aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia. Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.