Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku
Kapuśniak to jedna z ulubionych jesiennych zup Polaków. Trudno sobie wyobrazić jesień i zimę bez niej. Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny - taki powinien być idealny kapuśniak. Cudownie rozgrzewa i pomaga walczyć z infekcjami.
Składniki:
- ½ kg żeberek,
- 30 dkg wędzonego boczku,
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ¼ niewielkiego selera,
- cebula,
- 4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.