Rozgrzewające i pyszne zupy na jesień. 5 sprawdzonych przepisów
Będzie smacznie!
Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza. Wracasz do domu, jesteś zziębnięty, przemoczony, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was kilka przepisów na rozgrzewający obiad. Którą propozycję wybierzesz?
Jesień to zdecydowanie czas dyni. Można z niej przygotować wiele smacznych potraw, ale zupa jest wręcz obowiązkową pozycją.
Składniki
Przygotowanie: dynię przekrój na pół, wybierz miąższ ze środka, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i obierz ze skórki. Obierz także selera, marchew i imbir (przy pomocy łyżeczki). Wszystko pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki znalazły się pod jej powierzchnią. Dodaj sól do smaku oraz oliwę. Całość gotuj przez ok. pół godziny. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj sok z cytryny, cynamon, paprykę oraz curry. Wszystko wymieszaj, za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, rozlej na talerze, posyp parmezanem i udekoruj smażonymi plastrami boczku.
Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową
Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami
Oto przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i karmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad – rozgrzewający, a do tego bardzo smaczny.
- 3 cebule,
- 2 główki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 6 szklanek warzywnego bulionu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżki masła,
- szczypta kuminu,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- czarny pieprz,
- do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż, aż nie zacznie brązowieć. Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 minuty, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj, aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia. Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.
Meksykańska zupa z wołowiną
Rozgrzewa, syci i smakuje wybornie. Po zjedzeniu już pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam naprawdę gorąco!
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 1½ l bulionu jarzynowego
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- mała marchewka
- 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
- 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki ziaren kuminu,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- świeża kolendra.
Przygotowanie: warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu (możesz użyć już rozdrobnionych przypraw). W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić, teraz dodaj przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka minut, aż staną się miękkie. Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą. Do zupy możesz także dodać pokrojone w plasterki lub kosteczkę papryczki chili.
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku
Kapuśniak to jedna z ulubionych jesiennych zup Polaków. Trudno sobie wyobrazić jesień i zimę bez niej. Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny - taki powinien być idealny kapuśniak. Cudownie rozgrzewa i pomaga walczyć z infekcjami.
- ½ kg żeberek,
- 30 dkg wędzonego boczku,
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ¼ niewielkiego selera,
- cebula,
- 4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Pyszna zupa z soczewicy
Taka zupa to świetny pomysł na obiad - jest sycąca, smaczna, a składniki potrzebne do jej przygotowania są tanie.
- 250 g czerwonej soczewicy,
- marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1½ l domowego bulionu warzywnego,
- natka pietruszki,
- olej,
- słodka i ostra mielona papryka,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: marchewkę zetrzyj na tarce, a soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wsyp łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki, dodaj soczewicę i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przesyp do garnka z gorącym bulionem i gotuj przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Kiedy soczewica zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Zupę dopraw solą, pieprzem i udekoruj natka pietruszki.