Rozgrzewające i pyszne zupy na jesień. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© iStock.com

Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza. Wracasz do domu, jesteś zziębnięty, przemoczony, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was kilka przepisów na rozgrzewający obiad. Którą propozycję wybierzesz?

Jesień to zdecydowanie czas dyni. Można z niej przygotować wiele smacznych potraw, ale zupa jest wręcz obowiązkową pozycją.
Składniki

  • ½ kg dyni (bez skóry i miąższu),
  • ½ średniej wielkości selera,
  • 3 marchewki,
  • korzeń imbiru (ok. 4 cm),
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan,
  • kilka cienkich plastrów wędzonego boczku.

Przygotowanie: dynię przekrój na pół, wybierz miąższ ze środka, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i obierz ze skórki. Obierz także selera, marchew i imbir (przy pomocy łyżeczki). Wszystko pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki znalazły się pod jej powierzchnią. Dodaj sól do smaku oraz oliwę. Całość gotuj przez ok. pół godziny. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj sok z cytryny, cynamon, paprykę oraz curry. Wszystko wymieszaj, za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, rozlej na talerze, posyp parmezanem i udekoruj smażonymi plastrami boczku.

Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową

/ 5Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami

Obraz
© 123RF.COM

Oto przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i karmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad – rozgrzewający, a do tego bardzo smaczny.

  • 3 cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 szklanek warzywnego bulionu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta kuminu,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż, aż nie zacznie brązowieć. Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 minuty, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj, aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia. Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.

/ 5Meksykańska zupa z wołowiną

Obraz
© iStock.com

Rozgrzewa, syci i smakuje wybornie. Po zjedzeniu już pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam naprawdę gorąco!

  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 1½ l bulionu jarzynowego
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • mała marchewka
  • 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
  • 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie: warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu (możesz użyć już rozdrobnionych przypraw). W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić, teraz dodaj przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka minut, aż staną się miękkie. Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą. Do zupy możesz także dodać pokrojone w plasterki lub kosteczkę papryczki chili.

/ 5Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku

Obraz
© iStock.com

Kapuśniak to jedna z ulubionych jesiennych zup Polaków. Trudno sobie wyobrazić jesień i zimę bez niej. Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny - taki powinien być idealny kapuśniak. Cudownie rozgrzewa i pomaga walczyć z infekcjami.

  • ½ kg żeberek,
  • 30 dkg wędzonego boczku,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ¼ niewielkiego selera,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

/ 5Pyszna zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

Taka zupa to świetny pomysł na obiad - jest sycąca, smaczna, a składniki potrzebne do jej przygotowania są tanie.

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1½ l domowego bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: marchewkę zetrzyj na tarce, a soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wsyp łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki, dodaj soczewicę i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przesyp do garnka z gorącym bulionem i gotuj przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Kiedy soczewica zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Zupę dopraw solą, pieprzem i udekoruj natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu