Rozgrzewające i pyszne zupy na jesień. 5 sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© iStock.com

Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza. Wracasz do domu, jesteś zziębnięty, przemoczony, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was kilka przepisów na rozgrzewający obiad. Którą propozycję wybierzesz?

Jesień to zdecydowanie czas dyni. Można z niej przygotować wiele smacznych potraw, ale zupa jest wręcz obowiązkową pozycją.
Składniki

  • ½ kg dyni (bez skóry i miąższu),
  • ½ średniej wielkości selera,
  • 3 marchewki,
  • korzeń imbiru (ok. 4 cm),
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan,
  • kilka cienkich plastrów wędzonego boczku.

Przygotowanie: dynię przekrój na pół, wybierz miąższ ze środka, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i obierz ze skórki. Obierz także selera, marchew i imbir (przy pomocy łyżeczki). Wszystko pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem i zalej wodą tak, aby wszystkie składniki znalazły się pod jej powierzchnią. Dodaj sól do smaku oraz oliwę. Całość gotuj przez ok. pół godziny. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj sok z cytryny, cynamon, paprykę oraz curry. Wszystko wymieszaj, za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, rozlej na talerze, posyp parmezanem i udekoruj smażonymi plastrami boczku.

Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową

/ 5Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami

Obraz
© 123RF.COM

Oto przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i karmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad – rozgrzewający, a do tego bardzo smaczny.

  • 3 cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 szklanek warzywnego bulionu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta kuminu,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż, aż nie zacznie brązowieć. Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 minuty, aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj, aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia. Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.

/ 5Meksykańska zupa z wołowiną

Obraz
© iStock.com

Rozgrzewa, syci i smakuje wybornie. Po zjedzeniu już pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam naprawdę gorąco!

  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 1½ l bulionu jarzynowego
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • mała marchewka
  • 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
  • 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie: warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu (możesz użyć już rozdrobnionych przypraw). W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić, teraz dodaj przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka minut, aż staną się miękkie. Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą. Do zupy możesz także dodać pokrojone w plasterki lub kosteczkę papryczki chili.

/ 5Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku

Obraz
© iStock.com

Kapuśniak to jedna z ulubionych jesiennych zup Polaków. Trudno sobie wyobrazić jesień i zimę bez niej. Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny - taki powinien być idealny kapuśniak. Cudownie rozgrzewa i pomaga walczyć z infekcjami.

  • ½ kg żeberek,
  • 30 dkg wędzonego boczku,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ¼ niewielkiego selera,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

/ 5Pyszna zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

Taka zupa to świetny pomysł na obiad - jest sycąca, smaczna, a składniki potrzebne do jej przygotowania są tanie.

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1½ l domowego bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: marchewkę zetrzyj na tarce, a soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wsyp łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki, dodaj soczewicę i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przesyp do garnka z gorącym bulionem i gotuj przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Kiedy soczewica zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Zupę dopraw solą, pieprzem i udekoruj natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców