Przewodnik po mąkach. Sprawdź, jak wybrać najlepszą
Na szczycie listy zakupów często pojawi się mąka, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Wiele polskich klasyków powstaje na bazie mąki. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami. Jednak obok nich, na stołach, coraz częściej pojawiają się także dania, które choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę są mniej oczywiste i zaskakują smakiem - np. wytrawne tartaletki czy pierogi z mąki gryczanej. Warto więc przygotować kilka, różnorodnych potraw w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mieli możliwość spróbowania większej ilości kulinarnych propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych.
Jak podkreśla dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz ekspert akcji "Zboże smakuje i inspiruje" – Taka różnorodność jest dobra dla naszego organizmu. Dlatego planując świąteczne menu warto przygotować potrawy, które oprócz tego, że będą cieszyć smakiem, dostarczą nam też różnych składników odżywczych. Dotyczy to także wykorzystania mąki, która jest jednym z podstawowych produktów, z jakich powstają świąteczne dania. Starajmy się zwrócić uwagę na to, czy kupujemy mąkę odpowiednią do danego rodzaju potrawy oraz wykorzystajmy jej różne rodzaje. Warto dodać, iż można ze sobą mieszać różne rodzaje mąk, na przykład pszenną, białą z razową, co pozwala obniżyć indeks glikemiczny gotowej potrawy. Dzięki temu zapewnimy swojemu organizmowi różne składniki odżywcze, w zależności od tego, z jakiego zboża mąka powstała. I wyjaśnia – Na przykład 100 g najczęściej wykorzystywanej do wypieków mąki pszennej to źródło wartościowych składników mineralnych, m. in. manganu, żelaza czy cynku, a także witamin, np. B1 i PP. Również mąka żytnia zawiera mangan i cynk, jest w niej z kolei więcej witaminy B2. Natomiast 100 g mąki gryczanej dostarczy nam manganu, fosforu czy magnezu. Mąka ta nie zawiera natomiast glutenu, dlatego produkty z niej powstałe mogą jeść osoby, które ze względów zdrowotnych powinny wykluczyć ten składnik z diety. Wszystkie produkty zbożowe to także doskonałe źródło błonnika, czyli włókna pokarmowego,, które nie podlega trawieniu w przewodzie pokarmowym. Błonnik daje nam uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania, lepiej kontrolować ilość zjadanego pożywienia, a tym samym masę ciała. Jest to szczególnie cenna zaleta produktów zbożowych, zwłaszcza w święta.
Jak dobrać odpowiedni typ mąki do potrawy?
Jak wskazał ekspert, oprócz różnorodności potraw powstałych na bazie mąki, warto również zwrócić uwagę na to, czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi wyjątkowo delikatne. Przedstawiamy zatem najważniejsze typy mąki wraz z ich przeznaczeniem:
- Typ 450, tzw. mąka tortowa – najlepiej sprawdzi się przy wypieku ciast biszkoptowych, tortów, babek.
- Typ 500 - mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów.
- Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.
- Typ 500 - mąka krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych.
- Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek. Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki.
- Typ 650 – warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec bułki, ciemne ciasto - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.
- Typ 1850 – to mąka graham do wypieku pieczywa.
- Typ 2000 – to z kolei mąka razowa do wypieku pieczywa. Kulinarny sukces zapewni nam wybór właściwego do tworzonej potrawy typu mąki, a stawiając na jej różnorodność z pewnością zaskoczymy naszych najbliższych. Łącząc w świątecznym jadłospisie tradycyjne potrawy z nowymi, ciekawymi smakami na pewno nie raz zachwycimy gości. Dzięki temu możemy sprawić, aby tematów do wymiany doświadczeń i przepisów nie zabrakło, a nasze święta były naprawdę wyjątkowe.